Chirurgia endoscopică opțiune eficientă pentru tratatarea hidrocefaliei

Tratarea hidrocefaliei cu o tehnică chirurgicală mai puţin invazivă şi care necesită o perioadă mai scurtă de spitalizare, precum chirurgia endoscopică, este posibilă deşi este foarte puţin utilizată, potrivit unui expert neurochirurg mexican citat de EFE.

Potrivit lui Mauricio Rodríguez Pereira, medic la secţia de Neurochirurgie la Hospital Juárez din Méxic (HJM), chirurgia endoscopică a devenit o bună opţiune pentru tratarea acestei afecţiuni. Hidrocefalia este afecţiunea caracterizată de acumularea anormală de lichid cefalorahidian la nivelul craniului, sau măduvei spinării, scrie Agrepres.

"Această tehnică constă în îndepărtarea obstrucţiilor din ventriculele cerebrale pentru a permite circularea lichidului", a spus doctorul Rodríguez Pereira. În mod obişnuit, această afecţiune este tratată prin neurochirugie, cu ajutorul căreia se instalează un cateter sub piele, care merge de la creier până la abdomen, pentru a putea drena lichidul şi a-l expulza prin urină.

"Avantajul chirurgiei endoscopice este faptul de a fi mai puţin invazivă şi deoarece necesită o perioadă mai scurtă de spitalizare a pacientului", a spus expertul mexican. Totuşi, în Mexic, doar centre ca HJM, Hospital La Raza şi Centro Médico Siglo XXI utilizează această tehnică, a mărturisit el.

"Hidrocefalia poate fi de natură congenitală, din cauza unor malformaţii vasculare, sau poate fi consecinţa unor traumatisme sau infecţii, tumori, sau hemoragii", a explicat medicul mexican. Creşterea anormală a craniului, apariţia de vene reliefate, stările de vomă sau iritabilitatea pot fi semne ale hidrocefalie la nou-născuţi.

La nivel mondial se înregistrează între 3 şi 10 cazuri la fiecare 1.000 de naşteri, potrivit doctorului Pereira, care a precizat că afecţiunea poate fi şi rezultatul unor infecţii nosocomiale, sau consumul de alimente alterate.

Rodríguez Pereira a subliniat importanţa evitării loviturilor la cap, iar în cazul femeilor la vârsta fertilă sau însărcinate consumul de acid folic sau de vitamine sunt necesare pentru a evita anomalii congenitale în creierul bebeluşilor.

Expertul a precizat că această patologie poate fi detectată în perioada sarcinii prin ultrasunete obstetrice, sau în viaţa intrauterină a fetusului.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.