Concluzii după Adunarea Generală a Consiliului European a Asistenților Medicali

By Pro Arges Noiembrie 09, 2020 130

O nouă întâlnire a Adunării Generale a Consiliului European al Asistenților medicali (ENC) a avut loc la data de 5 noiembrie, sub conducerea președintelui organizației, Mircea Timofte, cel care este și președintele Ordinului Asistenților Medicali din România.

Evenimentul s-a desfășurat în format virtual considerând circumstanțele excepționale în care se află membrii ENC, determinate de impactul creșterii exponențiale a cazurilor de COVID-19 din ultimele săptămâni.

Și de această dată, ENC a salutat prezența la discuții a prof. Thomas Kearns, directorul executiv al Facultății de asistenți Medicali din cadrul RCSI, prezență care reflect un angajament asumat pentru susținerea academică a activității Consiliului.

După aprobarea agendei  sesiunii prezente, precum și a minutei întâlnirii desfășurate în decembrie 2019 la Budapesta, a urmat raportul activității Președintelui ENC pentru anul 2020. În rezumat, raportul a punctat demersurile pe lângă instituțiile europene de sensibilizare asupra contextului și dificultăţilor cu care se confruntă asistenţii medicali din sectorul sănătăţii, însoțit de un apel pentru protecția adecvată a personalului medical, precum și pentru extinderea iniţiativelor dedicate educaţiei, formării și dezvoltării profesionale continue a asistenţilor medicali inclusive prin creșterea finanțării în domeniu la nivel european. Raportul președintelui a inclus, de asemenea, punctele cheie ale activității ENC în cadrul CEPLIS.

Ultimul punct al raportului a fost reprezentat de pregătirea lansării apelului ENC pentru acordarea a 7 burse pentru asistenți medicali și moașe cu rezultate remarcabile. În acest sens, în perioada următoare, membrii ENC vor constitui comitete de selecție și vor disemina informații privind prcedura pentru depunerea candidaturilor. Acțiunea se înscrie în contextul evenimentelor organizate sub umbrela Anului international al asistențului medical și moașei dar și în marja mai amplă a eforturilor ENC de promovare a importanței eticii și conduitei profesionale și a valorilor care guvernează practica profesională.

Un punct esențial pe ordinea de zi a fost reprezentat de discutarea propunerii de Document de poziție al ENC privind provovările cu care se confruntă asistenții medicali în contextul resurgenței COVID 19. Documentul conține un apel la cooperare întărită, solidaritate în acțiune, spriin pentru creșterea competențelor și garantarea unei protecții adecvate asistenților medicali în lupta împotriva COVID-19. Textul de compromis, rezultat ca urmare a contribuțiilor de reformulare a membrilor ENC, va fi transmis instituțiilor europene în perioada imediat următoare.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.