Estera Stămoiu, la ședința Consiliului Național al Ordinului Asistenților Medicali din România. România va găzdui un eveniment de anvergură

Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali din România filiala Argeș, a participat la ședința Consiliului Național al Ordinului,  în calitate de consilier național. La lucrări a fost prezent și secretarul de stat Cristian Grasu.

Unul din punctele agendei de lucru a fost prezentarea activității externe a organizației profesionale, context în care membrii consiliului au fost informați că la data de 12 martie, a avut loc la Bucureşti o nouă întâlnire a Adunării Generale a Consiliului European al Asistenţilor Medicali (ENC), prilej cu care a fost aleasă noua conducere a ENC. Astfel, preşedintele OAMGMAMR, Mircea Timofte,  a fost ales Președinte al organizaţiei europene. În lumina noii responsabilități încredințate, Mircea Timofte a lansat în dezbatere proiectul Planului strategic al ENC pentru perioada 2018-2022. Documentul conţine patru directii strategice  (leadership şi reformă managerială, sustenabilitate financiară, comunicare şi, respectiv vizibilitate şi impact internaţional), cu obiective şi acţiuni specifice pentru fiecare direcţie, care vor ghida mandatul noii conduceri executive în punerea în aplicare a viziunii şi misiunii ENC.

”În mandatul care mi-a fost încredințat vor fi continuate realizările înregistrate până în acest moment, cât şi extinderea vizibilității şi influenţei ENC la nivelul Uniunii Europene, astfel încât să sprijinim profesia asistentului medical în beneficiul îngrijirilor de sănătate şi al populaţiilor noastre. Este un mandat care pune o responsabilitate și mai mare pe OAMGMAMR în a continua să fie un exemplu de bune practici în plan internațional, în a continua să promoveze un model de succes al unei autorități de reglementare credibile și responsabile, precum și un model de colaborare interinstituțional apreciat în rândul comunității europene.”, a declarat Mircea Timofte, președintele OAMGMAMR.

Un alt punct pe ordinea de zi a ședinței Consiliului național a fost prezentarea a două acțiuni de succes ale Ordinului Asistenților Medicali din România privind derularea de proiecte europene. Prima se referă la includerea ca și beneficiar în POCU și posibilitatea dezvoltării unor proiecte de training, iar cea de-a doua este selectarea proiectului ”Servicii medicale îmbunătățite calitativ printr-o nouă politică publică privind valorile profesiilor de asistent medical și moașă-POLMED”.

”Proiectul are impact național și urmărește să îmbunătățească relația asistent medical-pacient printr-o politică publică de dezvoltare a unui set de valori fundamentale care să ghideze asistentul medical și moașa în relația cu pacientul, aceste demersuri fiind fundamentate pe dorința de a crește calitatea îngrijirilor medicale furnizate.

Pe lângă beneficiile pentru îngrijirile de sănătate, pentru imaginea profesionistului și pentru pacient, Proiectul vine în sprijinul obiectivelor de reformă asumate de autorități în sectorul de sănătate și susține îndeplinirea obiectivelor asumate prin Strategia Națională de Sănătate 2014-2020, respectiv creșterea calității serviciilor medicale centrate pe pacient”, a declarat Estera Stămoiu.

În cadrul ședinței de lucru, au mai fost supuse dezbaterii și aprobate o serie de hotărâri privind activitatea cabinetelor de practică independentă, exercitarea profesiei de asistent medical ca persoană fizică independentă, modificarea și completarea Normelor de acreditare a furnizorilor de educație medicală continuă și a Normelor de creditare a formelor de educație medicală continuă.

După cum se știe, în primul semestru al anului 2019, România va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, pe durata căreia țara noastră are obligația de a organiza o serie de conferințe la nivel înalt. În calendarul de evenimente este inclusă Reuniunea medicilor șefi, asistenților șefi și a dentiștilor șefi, reuniune care se va desfășura sub patronajul Ministerului Sănătății. În acest context, doamna secretar de stat Rodica Nassar, coordonatorul activității de pregătire a Președinției RO2019, a solicitat OAMGMAMR sprijinul prin asumarea responsabilității de pregătire a organizării, cât și organizarea acestui eveniment. Solicitarea Ministerului Sănătății este o dovadă indubitabilă a încrederii în profesionalismul Ordinului Asistenților Medicali din România, dar și o maximă responsabilitate a organizației pentru realizarea unei sarcini de asemenea anvergură. Evaluând toate aspectele, membrii Consiliului național au aprobat asumarea pregătirii acestui eveniment, pentru care se va constitui un grup de lucru”, a mai declarat Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali din România filiala Argeș.

 

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.