EURESPAL sirop și pastile de tuse, retras urgent de pe piață! Medicamentul poate provoca afecțiuni cardiace

Un medicament împotriva tusei, recomandat și prescris frecvent inclusiv copiilor și în România, a fost retras de la vânzare de Agenția Națională pentru Medicamente din Franța. Este vorba despre Eurespal, sirop și comprimate. Un studiu a scos la iveală că substanța din acest medicament poate provoca afecțiuni cardiace. Farmaciile din România au fost anunțate direct de producător să oprească vânzarea.


Farmaciile din România au primit o notificare urgentă din partea producătorului francez să oprească de la vânzare medicamentul Eurespal comprimate, dar și varianta sirop, inclusiv pentru copii, produse foarte prescrise în caz de tuse, a transmis Diana Brâncuși, pentru emisiunea Perfect Imperfect.

Un studiu a scos la iveală că substanța din medicamentul Eurespal poate provoca afecțiuni cardiace.

Totodată, bolnavii care urmează un tratament cu Pneumorel trebuie să îl oprească imediat şi să meargă la medic.

Iniţial, decizia a fost luată de Agenția Naționala de Securitate a Medicamentului din Hexagon, iar apoi alerta a fost extinsă la nivel mondial.

Pentru a asigura siguranța pacienților, ANSM a decis suspendarea autorizațiilor de introducere pe piață pentru medicamentele pe bază de fenspiride.

- Această decizie vine ca urmare a concluziilor unor studii noi, non-clinice, care sugerează că aceste medicamente pot prelungi intervalul QT (Intervalul QT este o măsurătoare efectuată pe o electrocardiogramă, utilizată pentru a evalua unele dintre proprietățile electrice ale inimii, n.r.)

- Medicamente care conțin fenspiridă nu mai sunt disponibile începând cu data de 8 februarie 2019 și o rechemare în lot a fost pusă în aplicare la acea dată.

- Medicii sunt rugați să nu mai prescrie sau să nu mai elibereze aceste medicamente.

Pacienții trebuie să-și întrerupă tratamentul și să ducă la farmacie medicamentele pentru a fi distruse, se mai arată în informarea dată de francezi.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.