Ministrul Sănătății: Telemedicina, introdusă în Contractul Cadru începând din acest an

Serviciile de telemedicină vor fi introduse în Contractul Cadru începând din acest an, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea,  la o întâlnire pe care a avut-o marți la sediul Ministerului Sănătății, cu Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).

Ministrul Sănătății a mai subliniat importanța existenței unui parteneriat între Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România și Palmed, ca bază a unei colaborări instituționale în beneficiul pacienților. Draftul de parteneriat între aceste instituții se află în lucru la Ministerul Sănătății , urmând ca, după ce va fi finalizat, să fie transmis pentru consultare către instituțiile semnatare.

"Considerăm că dialogul este primul pas pentru a clarifica şi a rezolva ceea ce noi identificăm drept probleme. Agenda de lucru este una destul de încărcată şi avem întreaga disponibilitate pentru un grup activ, o comunicare constantă şi o colaborare eficientă, aşa cum se întâmplă în realitate între cele două sisteme, public şi privat", a declarat şi Cristian Hotoboc, preşedintele PALMED.

Telemedicina, prin care un medic poate coordona de la distanță intervenția în cazuri de urgență sau poate oferi o a doua părere în cazul unor boli cronice sau investigații imagistice, este folosită la scară largă în Suedia, Norvegia, Finlanda, Canada, Australia sau SUA. Sistemul are scopul de optimizare și de scădere a costurilor. Imagistica, radiologia și unele boli cronice au fost foarte bine articulate în sisteme de telemedicină.

Prin transmisiile de telemedicină de urgență pot fi identificate infarcturi sau ritmul cardiac grav care necesită intervenție imediată a echipelor medicale, în sprijinul pompierilor și asistenților. În România, anul trecut au fost făcute 35.000 de transmisii de telemedicină din prespital, comparativ cu 32.000 în anul precedent, potrivit secretarului de stat din MAI, Raed Arafat.

Pacienții nu mai sunt nevoiți să facă drumuri lungi și costisitoare până în centre universitare pentru a face o examinare EEG. Acum pot face local investigațiile, iar medicii cu mai mare experiență, din țară si din străinătate, își pot oferi expertiza în acele cazuri.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.