POLMED - Proiectul asistenților medicali în beneficiul pacienților

By Proarges.ro Aprilie 16, 2019 690

În perioada 10-12 aprilie, la Sinaia, s-a desfășurat cea de-a treia etapă a proiectului “Servicii medicale îmbunătățite calitativ printr-o nouă politică publică privind valorile profesiilor de asistent medical și moașă – POLMED”.
Această etapă a constat în instruirea unui număr de 45 de persoane  selectate din rândul reprezentanților Ordinului Asistenților Medicali, Moașelor și Asistenților Medicali Generaliști din România (OAMGMAMR). Județul nostru a fost reprezentat de președintele OAMGMAMR Filiala Argeș, Estera Stămoiu.
Obiectivul principal al proiectului constă în dezvoltarea unui set de valori profesionale fundamentale pentru asistenți medicali și moașe, în beneficiul relației personal medical-pacient. Obiectivele secundare ale acestuia urmăresc creșterea capacității organizației de a formula propuneri de politici publice în sectorul medical și derularea unui proces participativ de elaborare a unei propuneri de politică publică alternativă care face referire la profesiile de asistent medical și moașă.
Sesiunea de instruire cu privire la politicile publice, desfășurată la Sinaia, a fost structurată pe nouă module, pornind de la procesul politicilor publice la analiza de politici publice și abordarea secvențială.
Au fost incluse și teme transversale relevante în conturarea de politici publice precum dezvoltarea durabilă și egalitatea de șanse.
Și pentru că POLMED ne dorim să însemne o nouă politică publică privind valorile profesiei de asistent medical, a fost prezentat și un studiu de caz din practica internațională ,,Etică și valori profesionale”.
 ,,Ca participant la această sesiune, pot să spun că a fost o provocare să înveți să-ți poți privi și gândi, de fapt, profesia și ceea ce o însuflețește, ,,valorile profesiei”, dincolo de ele însele. A scrie și elabora o nouă politică publică, nu e ușor, e un proces care începe cu identificarea problemei și se încheie cu implementarea și evaluarea politicii publice.  Aceasta a fost cea de-a treia activitate din cadrul proiectului și urmează elaborarea unei noi propuneri de politică publică alternativă, care face referire la valorile profesionale de asistent medical și de moașă.
Am apreciat foarte mult trainerii, oameni cu experiență valoroasă pe care ne-au împărtășit-o cu generozitate. Astfel de proiecte, centrate exact pe necesități și susținute de profesioniști, aduc un beneficiu major pentru pentru sistemul nostru de sănătate către care ne îndreptăm, iată, constant, cu strategii care au ca scop ridicarea la un standard calitativ superior a relației dintre pacienți și asistenții medicali” a precizat președintele OAMGMAMR Argeș, Estera Stămoiu.

Proiectul “Servicii medicale îmbunătățite calitativ printr-o nouă politică publică privind valorile profesiilor de asistent medical și moașă – POLMED” este co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020 și se va implementa pe o perioadă de 16 luni, respectiv iunie 2018 – octombrie 2019.
Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.