PROFILAXIE PENTRU PREVENIREA DIABETULUI LA MIOVENI

By Pro Arges Noiembrie 15, 2022 35

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România filiala Argeș, în parteneriat cu Spitalul Orășenesc Mioveni, cu sprijinul Primăriei Orașului Mioveni, au încheiat cu succes prima activitate din campania ”EDUCAȚIE AZI, PENTRU A PROTEJA ZIUA DE MÂINE!”, campanie care cuprinde  o serie de activităţi cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a publicului privind importanța cunoașterii și înțelegerii diabetului, în vederea prevenirii lui, a diagnosticării la timp, cât și al tratării lui corecte.
Astfel, sub motto-ul ”Să facem din prevenție medicina viitorului!”, ziua de 14 noiembrie a fost ziua dedicată în exclusivitate prevenției diabetului.
Activitățile de screening, de testări gratuite a glicemiei, măsurarea tensiunii arteriale, pulsului, indicelui de masă corporală, consilierea participanților cu privire la valorile obținute și distribuirea de materiale informative (pliante) cu factorii de risc în  diabet, BVC și/sau schimbări comportamentale ale stilului de viață prin adoptarea unor măsuri simple au avut un impact pozitiv în comunitate, aproximativ 400 de persoane beneficiind de acestea.
Vestea  că în curând în Mioveni se  va avea deschide cabinetul de diabetologie i-a bucurat pe toți, accesul la servicii de specialitate fiind astfel sporit.
Alături de asistentele medicale Rizescu Aura, Pavel Mihaela, Buică Mihaela, Petrescu Alexandra, Costache Mihaela, Stroe Elena, Marinescu Violeta, moașa Radu Gabriela, au fost elevele Școlii Postliceale sanitare Christiana din Mioveni și, nu în ultimul rând, au avut suportul și îndrumarea organizatorică a reprezentanților Primăriei Mioveni, d-na Ciobanu Alina și d-na Constantinescu Otilia.
Activitățile campaniei mai cuprind
Distribuirea unui număr de 300 pliante cu informaţii utile despre importanţa activităţii de prevenire a diabetului;
Eveniment dedicat temei organizat  la nivelul spitalului în data de 17 noiembrie;
Rubrică dedicată diabetului în  numărul lunii noiembrie-decembrie al revistei Pro Asistent Medical Argeșean;
 Postarea periodică de informaţii utile într-o rubrică dedicată temei, plasată pe website-ul filialei OAMGMAMR, al Spitalului Orășenesc Mioveni și al Primăriei Mioveni;
Vocea persoanelor cu diabet: publicarea/postarea unor interviuri luate câtorva persoane cu diabet, care prin experiența  personală  pot transmite mesaje de interes privind controlul diabetului;
Derularea și prezentarea rezultatelor unui studiu privind incidența diabetului realizat în lunile iunie, iulie, august, în cadrul secțiilor de medicină internă, gastroenterologie și chirurgie generală din Spitalul Orășenesc Mioveni;
 Continuarea parteneriatului cu Primăria Mioveni și Spitalul Orășenesc Mioveni  în vederea instruirii asistenților medicali în managementul îngrijirilor acordate pacienților cu diabet zaharat.
Campania pune încă o dată în lumină că apropierea permanentă de pacient, empatia, participarea activă și implicarea, contribuie la poziționarea profesiei și a profesioniștilor în comunitate.
”Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această acțiune, asemenea activități fiind dovada incontestabilă că prevenția poate face diferența stării de sănătate a populației.
Educația pentru sănătate este parte din rolul propriu al profesiei de asistent medical, statuat într-o serie de acte normative specifice profesiei.
Asistenții medicali sunt bine pregătiți pentru a gestiona o gamă largă de servicii pentru sănătatea populației, având competențe profesionale dobândite încă din perioada de formare în acest domeniu, dezvoltate și diversificate pe parcursul carierei, odată cu asumarea unor roluri din ce în ce mai avansate și specializate. Ei trebuie să ofere informații orientate spre creșterea culturii sanitare a populației, de maximă acuratețe, suficiente și la timp și să se asigure că mesajele transmise au fost corect  înțelese.
Făcând referire la diabetul zaharat, lumea medicală apreciază că educația pentru sănătate este de o asemenea importanță încât tratamentul medical fără educație și cunoaștere sistematică este privit ca inadecvat.
Pe agenda organizației profesionale sunt prezente permanent proiecte privind inițierea și organizarea  campaniilor dedicate educației pentru sănătatea argeșenilor, pe care le derulăm în parteneriat cu instituții sanitare  din județ.
Este important să promovăm și să conștientizăm că prevenția este despre sănătatea oamenilor și începe cu fiecare dintre noi.” a declarat Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.