Succesul programelor de vaccinare în masă COVID-19 va depinde de includerea asistenților medicali în procesele decizionale

By Pro Arges Noiembrie 23, 2020 337

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) solicită guvernelor să se asigure că în centrul proceselor de planificare și implementare a oricăror programe de vaccinare în masă propuse se află și reprezentanții asistenților medicali. Această decizie va proteja distribuția și administrarea echitabilă și eficientă a vaccinurilor, de îndată ce vor fi disponibile. 

ICN salută știrile recente încurajatoare referitoare la a treia fază a dezvoltării vaccinului și, în măsura în care acesta va fi disponibil, va urmări cu entuziasm începerea programelor de vaccinare în masă. Cu toate acestea, livrarea celor 2 miliarde de doze planificate până la sfârșitul anului 2021 va depinde în mare măsură de forța de muncă din domeniul sănătății din lume, inclusiv a celor 27 de milioane de asistente medicale, care au fost extrem de solicitate de către pandemie. 

Directorul executiv al ICN, Howard Catton, a declarat:„ Este o veste minunată că o vaccinare ar putea fi disponibilă în curând; oferă speranța miliardelor de oameni că coșmarul generat de această pandemie va fi controlat. Dar un program de vaccinare de succes este mult mai mult decât o simplă lovitură rapidă în braț, iar sarcina imensă și fără precedent de a vaccina întreaga populație a lumii reprezintă o piatră de hotar pentru sistemele de sănătate din întreaga lume. Organizațiile și guvernele din domeniul sănătății trebuie să recunoască amploarea acestei sarcini și să facă tot ce este necesar pentru a se asigura că personalul medical are tot sprijinul de care are nevoie, iar o modalitate de a se asigura că oferă tot ceea ce cadrele medicale au nevoie este de a avea asistenți medicali incluși în echipele de management care controlează răspunsul la vaccinare, de la echipele aferente fiecărui județ până la nivelul guvernului.”
ICN consideră că programele de vaccinare în masă se vor confrunta cu o serie de obstacole pe care doar asistenții medicali cu experiență le pot ajuta să le depășească. Acestea includ:

-O lipsă de încredere și încredere în vaccinuri în rândul unor membri ai populației;
-Accesarea grupurilor greu accesibile;
-Factori socio-economici, care împiedică unele persoane să acceseze serviciile de imunizare;
-Legislația existentă ca asistenților medicali să lucreze în mod autonom în domeniul lor de practică;
-Nevoia de a oferi îngrijire holistică, nu doar înființarea unor centre de vaccinare. 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.