Tratat de îngrijiri medicale pentru asistenți medicali generaliști

By Alice Vijiac Septembrie 24, 2021 60

Miercuri, 22 septembrie, a avut loc lansarea lucrării „Tratat de îngrijiri medicale pentru asistenți medicali generaliști”, coordonat de Șef Lucrări Dr. Crin Marcean, Director al Şcolii Sanitare Postliceale Fundeni și publicat cu sprijinul Editurii Universitare „Carol Davila”.

Cele trei volume care alcătuiesc tratatul reprezintă un suport esențial pentru atingerea celor mai înalte standarde de pregătire profesională în domeniu, constituindu-se într-o lucrare de referință atât pentru asistenții medicali generaliști, cât și pentru cadrele didactice.

Aș spune că nu este o carte, este o trilogie pentru că este în trei volume, a cărei apariție a fost posibilă datorită unui trepied care s-a format: colectivul care a lucrat la elaborarea ei, OAMGMAMR, care ne-a susținut în toată aceasta perioadă și Editura Carol Davila.”, a declarat dr. Crin Marcean în alocuțiunea de prezentare a volumelor.

Evenimentul de lansare a fost organizat de către Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și a a avut loc la  Biblioteca Națională a României.

„În anul în care aniversăm 20 de ani de la prima lege de reglementare a profesiilor de asistent medical și moașă, nu putem să nu constatăm că, în contextul complicat generat de criza pandemică actuală, preocuparea pentru dezvoltarea competențelor și abilităților adaptative ale asistenților medicali și moașelor pentru a răspunde nevoilor de sănătate a populației este deopotrivă oportună și necesară.”, a declarat președintele OAMGMAMR, domnul Mircea Timofte, în cadrul evenimentului.

În urma eforturilor deosebite a echipei academice, compusă din 12 cadre medicale de prestigiu din șase centre universitare, tratatul cuprinde trei volume subsumând peste 1900 de pagini care abordează teme întâlnite în activitatea curentă a oricărui asistent medical: nursing general, nursing în medicină internă și specialitățile înrudite, nursing în urgențe medico-chirurgicale și ATI, nursing în neuro-psihiatrie, nursing în obstetrică-ginecologie, puericultură, pediatrie și nursing specific, epidemiologie și nursing în boli infecțioase, gerontologie, geriatrie și nursing specific, oncologie și nursing specific, îngrijiri paliative, nursing comunitar și îngrijirea persoanelor cu dizabilități și calitatea îngrijirilor și siguranța pacientului. Lucrarea are un caracter modern, invitând cititorul atât la studiu, cât și la dialog structurat pe marginea noțiunilor parcurse, accelerând procesul de învățare a cititorilor.

Evenimentul a beneficiat de prezența unor  invitați de nivel înalt din partea Administrației Prezidențiale, Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, Ministerelor Sănătații și Educației, precum și din domeniul academic. La lansare au participat membrii Consiliului Național al OAMGMAMR.

În cadrul cuvântului introductiv, președintele OAMGMAMR a subliniat că este un moment special, care are loc într-un an cu o însemnătate specială,  respectiv celebrarea a 20 de ani de la înfiintarea OAMGMAMR. „Este o coincidență fericită că la un an de la Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei să implinim 20 de ani de la prima lege de reglementare a profesiilor de asistent medical și moașă și sper ca o dată cu apariția acestui tratat, nivelul școlilor să facă un salt de calitate, beneficiind de ea atât elevii, cât și profesorii.”, a mai declarat domnul Mircea Timofte.

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.