Video: Mii de angajați din Sănătate, protest la ușa Guvernului

Câteva mii de angajaţi din sănătate s-au strâns, joi la ora 11:00, în Piața Victoriei din București, în faţa Guvernului. Oamenii au venit din toate colţurile ţării pentru a trasmite un avertisment guvernanților. Sindicaliştii scandează "Hoţii, hoţii", considerându-se păcăliţi de Guvern după ce unor salariaţi le-au scăzut veniturile prin noua lege a salarizării. Premierul Dăncilă nu se află în sediul Executivului, fiind în vizită de lucru în Israel, dar vicepremierul Viorel Ștefan i-a invitat pe sindicaliști la discuții.
Motivul pentru care sindicaliştii din Sănătate ies în stradă şi se pregătesc pentru greva generală în spitale se referă la inechităţile salariale generate de noua lege a salarizării şi de faptul că mulţi angajaţi din sistem au pierdut sume considerabile la salariu.

Creșterile substanțiale de salarii, urmare a aplicării grilei din 2022 pentru asistenți și medici, au născut, deși pare greu de crezut, mai multe nemulțumiri în rândul personalului medical.
Sindicaliștii SANITAS, cea mai mare forță sindicală din domeniul sanitar, atrag atenția că odată cu creșterile de salarii s-au produs și inechitățile la care liderii făceau referire încă de la finele anului trecut. Cum de cel mai înalt nivel al salariilor, la care în alte ramuri bugetare se ajunge de-abia în 2022, beneficiază doar asistenții medicali și medicii, primele nemulțumiri vin din rândul personalului medical și auxiliar din sistem. Sindicaliştii contestă în primul rând regulamentul de sporuri. Sindicaliștilor li s-a pus în față Anexa 10, un document pe care îl contestă și care, spun aceștia, va face ca anumite categorii de personal să plece acasă în lunile următoare cu bani mai puțini decât în februarie.

O infirmieră din București a leșinat în timpul mitingului Sanitas din Piața Victoriei. Femeia, în vârstă de 42 de ani, s-a simțit rău din cauza căldurii și a fost preluată de o ambulanță.
Angajaţii din sănătate susţin că pe 11 mai vor ieşi în stradă într-o grevă generală, nemulţumiţi de scăderile salariale. O delegaţie a sindicaliştilor Sanitas a intrat în Guvern pentru negocieri, fiind primiți din partea Executivului de vicepremierul Viorel Ștefan.
10.000 de persoane erau așteptate la mitingul organizat de Federaţia SANITAS, în Piaţa Victoriei din Capitală. Protestele au loic pe fondul tensiunilor din sănătate şi a nemulţumirilor generate de scăderea veniturilor.
Exact în ziua protestului de proporţii din sănătate, premierul Viorica Dăncilă lipseşte de la Guvern.
Premierul este plecat în Israel împreună cu Liviu Dragnea. Şeful PSD are programate întâlniri cu preşedintele şi cu premierul acestei ţări. Ieri, şi premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu premierul Beniamin Netanyahu, care i-a mulţumit pentru adoptarea memorandumului privind mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Motivul pentru care sindicaliştii din Sănătate au ieşit în stradă şi se pregătesc pentru greva generală în spitale se referă la inechităţile salariale generate de noua lege a salarizării şi de faptul că mulţi angajaţi din sistem au pierdut sume considerabile la salariu.
"Acţiunea de protest are avizul comisiei de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice constituită la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti, iar la acţiunea de protest organizatorul estimează participarea unui număr de aproximativ 10.000 de persoane, din care aproximativ 7.000 din provincie", informează un comunicat al Jandarmeriei Bucureşti.

Sursa video: Facebook stiripesurse.ro

Facebook stiripesurse.ro

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.