Video! Restricții istorice din cauza coronavirusului în România: Evenimentele cu peste 1000 de spectatori, interzise. Când se închid școlile

Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise în România începând de duminică, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat. Federația Română de Fotbal a anunțat că meciurile se vor juca fără organizatori. Școlile unde se depistează un caz sau mai multe cazuri de coronavirus pot să își suspende cursurile. Adunările publice sub o mie de persoane au nevoie de o decizie la nivel local, cu avizul prealabil al Direcției de Sănătate Publică. Restricțiile sunt valabile până la sfârșitul lunii martie.
Șeful DSU a reamintit recomandările privind evitarea călătoriilor efectuate de către cetăţenii aflaţi în România către zonele afectate de virus - dar şi cele ale românilor din zonele afectate către România, arătând că aceştia din urmă i-ar putea pune în pericol de infectare pe cei dragi. Al 13-lea caz de infectare cu coronavirus din România a fost confirmat sâmbătă seară, un bărbat de 72 de ani din Galaţi, fiind al patrulea într-o singură zi. Ca urmare a acestui caz, persoanele care în data de 29 februarie au circulat spre Galaţi folosind microbuzul, cu plecare din Bucureşti (Gara de Nord), la ora 12:15 sunt rugate să se izoleze la domiciliu şi să contacteze în cel mai scurt timp autorităţile. Sâmbătă a fost confirmat şi primul caz de coronavirus din Capitală.
S-a aprobat procedura de suspendare a cursurilor în cazul apariției unui caz sau a mai multor cazuri de coronavirus într-o unitate de învățământ. Nu sunt luate în considerare doar aspectele medicale. Pot fi și criterii sociale sau îngrijorările părinților, potrivit anunțului șefului DSU, Raed Arafat.

Se interzic activitățile care presupun participarea a mai mult de o mie de persoane. Pentru adunări cu număr mai mic, decizia va fi luată la nivel local, cu avizul prealabil al DSP.

Măsura se poate prelungi și după 31 martie.

Până la această dată vor fi oprite stagiile practice în spitale ale studenților la Medicină și Farmacie. Sunt exceptați studenții care participă ca voluntari. Se limitează până la această dată și accesul aparținătorilor bolnavilor.

Cetățenilor români carantinați în alte țări și care dețin certificate medicale care atestă acest lucru nu li se impune o astfel de măsură și la noi în țară. Declararea în fals a altor zone de provenineță poate atrage răspunderea penală.

S-a luat decizia de a nu se emite, la cerere, certificate medicale care să confirme lipsa infecției cu noul coronavirus.

Persoanelor izolate la domiciliu care vor să plece în străinătate li se va interzice părăsirea domiciliului și plecarea în străinătate.

Persoanelor care au încălcat regula carantinei li s-au aplicat amenzi care au mers până la 20 de mii de lei.

Ministerul Sănătății va dispune măsuri pentru lărgirea bazei unde se pot face analizele pentru coronavirus.

Definiția de caz care include zonele afectate va fi modificată de câte ori este nevoie, de către DSP. Pentru decontarea cheltuielilor de carantină există un proiect la nivelul guvernului, în care s-a solicitat includerea persoanelor aflate în izolare dacă acestea nu se pot autosusține.

La liceul din Timișoara unde au fost depistate 3 cazuri cu coronavirus, au fost suspendate cursurile pentru 3 zile. După confirmarea celui de-al treilea caz se va lua măsura suspendării cursurilor timp de 14 zile.

Șeful DSU, Raed Arafat, a făcut apel la cei aflați peste hotare, în zone cu risc de infectare, să nu vină în România.

Meciurile de fotbal se vor disputa fără spectatori! Inclusiv concertele și spectacolele de teatru se supun noilor reguli!
 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.