75 de ani de teatru la Pitești. Adrian Bughiu: Teatrul Davila rămâne un simbol al culturii argeșene

Astăzi se împlinesc 75 de ani de la prima reprezentație publică a Teatrului din Pitești, intitulat, la vremea respectivă, Teatrul Muncitoresc.
Acum, Teatrul “Alexandru Davila” din Pitești este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, navă amiral a culturii din județ. Încă de la înființare a fost un punct de referință unanim recunoscut în toate mediile, atât în spațiul argeșean, cât și în cele național și internațional; construit din valorile și aspirațiile comunității, a devenit oglinda și nota idealurilor umane. Teatrul, în sine, având ca esență etalarea moravurilor sociale, sprijină valențele culturale și sporește nivelul de acces al publicului către artă.
Despre teatru, cea dintâi voce care a răsunat a fost a lui Dinicu Golescu, cel care a cerut reprezentații și în limba română, genul fiind prezent în înalta societate în limbile franceză și engleză. Spunea că “teatrul e menit să ațâțe în om toate virtuțile” și să arate “pildele celor vrednici de pomenire”. Nu de puține ori, la Golești, în Argeș, și-a invitat prieteni și colaboratori și a discutat, de la nivelul omului cu putere de decizie, despre aducerea teatrului, ca artă, în cotidianul vieții comunității. Se poate spune că a fost pionier din punct de vedere decizional al nașterii teatrului în România, iar asta s-a făcut, ca multe altele, la Conacul Goleștilor, în Argeș. Dinicu Golescu a susținut, la școala înființată la Golești, că teatrul e în stare “să aprindă scântei de gânduri și să stârnească înfiorări în suflete”.

"Clădirea Teatrului “Alexandru Davila“, care va fi introdusă într-un amplu proiect de reabilitare, dar mai ales activitatea de peste ani a Teatrului, pe a cărui scenă au urcat marile nume ale teatrului românesc, reprezintă un puternic simbol în viața culturală a județului Argeș!
? În acest moment, Teatrul “Alexandru Davila” Pitești are trei secții: Secția Dramă “Liviu Ciulei”, Secția Revistă „Constantin Zărnescu” și Secția pentru Copii și Tineret “Așchiuță”. Nu sunt multe teatre în țară care reușesc să mai aibă aceste trei secții și mai ales cea de Teatru de Revistă!
?Și clădirea în care își desfășura activitatea teatrul “Așchiuță” - cea mai iubită secție a teatrului - va fi reabilitată și modernizată!
?Am investit și vom mai investi în Teatrul “Alexandru Davila“, pentru că ne dorim să fim competitivi la nivel național și, mai ales, ne dorim ca publicul argeșean să se bucure de un act artistic de un nivel cât mai ridicat!", a transmis, printr-o postare, vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu.


La Pitești, teatrul și-a găsit adevărata menire sub denumirea de Teatru Muncitoresc, spre sfârșitul anului 1947, când reîncepea activitatea artistică sub îndrumarea actorului și regizorului Victor Handoca. Pentru că sălile teatrului se aflau încă în construcție, repetițiile pentru piesa Insula Păcii de Evgheni Petrov ce avea să inaugureze teatrul la 6 martie 1948, au avut loc în sala liceului și în clădirea cinematografului Aquila (fostul Cinematograf „Sebastian Papaiani”). “Munca a început într-o atmosferă de mare entuziasm și s-a desfășurat așa, până la ridicarea cortinei. (...) Spectacolul a fost precedat de corul și orchestra teatrului, în componența cărora intrau 120 de persoane, care au executat mai multe cântece muncitorești și compoziții originale. Apariția în scenă a artiștilor, toți localnici, cât și jocul desfășurat de acești diletanți, au entuziasmat spectatorii, care i-au aplaudat la scenă deschisă.” (D. Căpitanu, Teatrul Alexandru Davila - Douăzeci de ani de activitate). A fost o inaugurare cu fast, aşa cum scria şi corespundentul ziarului „Universul”, Gheorghe Vrabie.
În acest moment, Teatrul “Alexandru Davila” Pitești are trei secții: Secția Dramă “Liviu Ciulei”, Secția Revistă „Constantin Zărnescu” și Secția pentru Copii și Tineret “Așchiuță”.
Imaginea Teatrului “Alexandru Davila” a fost construită în ani din spiritul, pasiunea, consecvența și entuziasmul oamenilor din interiorul instituției. Dintre cei a căror activitate artistică rămâne în memoria colectivă se disting: Constantin Zărnescu, Ion Focșa, Dem Niculescu, Ion Lupu, Ileana Focșa, Ileana Zărnescu, Angela Radoslavescu, Sorin Zavulovici, Valeriu Buciu, Emilian Cortea, Petre Dumitrescu, Luminița Borta, Dumitru Drăgan, Ion Roxin, Mirela Cioabă, Dan Ivănesei, Wilhelmina Câta, Andreea Raicu, Carmen Roxin-Hancearek, Petrișor Stan, Doina Stan, Vasile Pieca, Petre Dinuliu, Cynthia Popovici, Ricardo Colberti, Marin Alexandrescu, Crina Cojocaru, Dumitru Ivan, Tache Stavril, George Vraca, Ernest Maftei, Colea Răutu, Fory Etterle, Corado Negreanu, Tora Vasilescu, Tudorel Filimon, Vasile Filipescu, Hamdy Cerchez, Ion Lupu, Tamara Vasilache, Gheorghe Leagu, Alexandru Bocăneț, Vasile Crețoiu, Alexandru Critico, Nicolae Dinică, Vistrian Roman, Julieta Strâmbeanu, Ștefan Tapalagă și lista poate continua.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.