Argeș: Focar de pestă porcină într-una din cele mai mari ferme din tară. Peste 20.000 de porci sacrificați

Virusul pestei porcine a ajuns la o fermă din Argeș, una dintre cele mai mari din țară. Peste 20 de mii de porci vor fi sacrificați. Localnicii din satele învecinate se tem că boala va ajunge și în gospodăriile lor și că vor rămâne fără animale în prag de sărbători.

Ferma este închisă și a început sacrificarea întregul efectiv, 20.100 de porci. Boala a fost confirmată de Institutul de Sănătate Animală din București, așa că autoritățile locale au instituit măsuri de urgență.

Poliția face filtre, ajutată de jandarmi, şi verifică toate transporturile de animale şi produse din carne pe raza județelor Argeș și Dâmbovița.

La zece kilometri în jurul fermei, localnicii trebuie să țină animalele închise și să anunțe imediat autoritățile la orice suspiciune de îmbolnăvire. Oamenii sunt siguri că boala va ajunge și în gospodăriile lor și se tem că nu vor avea ce să pună pe masă de sărbători.

Peste o mie de alte focare de pesta porcină sunt acum active în 25 de județe ale țării. Boala a redus efectivele de animale din ferme cu aproape 500.000, iar asta a dus la scumpirea cărnii cu aproape 25 la sută față de toamna anului trecut.

Fermele românești pot asigura în acest moment doar o treime din necesarul de consum. Diferența vine din afară țării. Așa că de sărbători vom mânca, cel mai probabil, carne de porc din import.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.