Ce decizie a luat ministrul sănătății pentru specialiștii epidemiologi. Ca să nu se mai repeta criza bebelușilor din 2016...

By Martie 17, 2017 683

Decizie importantă luată de ministrul Sănătății în urma vizitei în județul Argeș. Pentru anul viitor, ministerul va pregăti un alt regulament de rezidențiat, iar din această toamnă vor fi puse la dispoziție mai multe locuri de epidemiologi care nu își vor mai putea schimba specialitatea.
"Președintele CJ Argeș mi-a solicitat public să modific regulamentul de rezidențiat. Una dintre modificările legislative trimise în Parlament vizează modificarea sporurilor și salariilor specialiștilor epidemiologi.
În regulamentul de rezidențiat din acest an nu am cum intereveni, perioada este foarte scurtă și necesită modificarea legii. Pentru anul viitor vom avea alt regulament de rezidențiat și mă voi asigura că în toamnă vor fi puse la dispoziție mai multe locuri de epidemiologi, dar și că nu își vor face cereri de schimbare a specialității", a declarat Florian Bodog.
Vă reamintim că în județul Argeș există un singur medic epidemiolog, iar acum un an, în timpul crizei bebelușilor, acesta era plecat din țară. De asemenea, la spitalul de boli infecționase, nu există specialist pediatru.

De altfel, în cadrul întrevederii din Primăria Mioveni avută de ministru cu primarul Ion Georgescu, președintele CJ Argeș Dan Manu, ministrul Șerban Valeca și directorii de spitale și parlamentarii de Argeș, președintele CJ a venit și cu o serie de propuneri legislative, de modificarea a normelor de aplicarea OUG nr.18, din 27 februarie 2017, privind asistența medicală comunitară, care să prevadă, pe lângă asistența persoanelor aflate în dificultate, cadre medicale care să se ocupe și de prevenție.
Au mai fost punctate încurajarea rezidențiatului în domeniul epidemiologie – infecții nosocomiale, prin regândirea salarizării, stabilirea unei  baze legale pentru acordarea de locuințe de serviciu pentru medici, urgentarea lansării ghidurilor de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, flexibilitatea în folosirea numărului de paturi pe secții și acordarea posibilității managerilor de spital de a le redistribui, în funcție de necesități, dezvoltarea parteneriatului cu mediul universitar și colaborarea cu Institutul Național de Boli Infecțioase ” Prof. Dr. Matei Balș” și cu Departamentul pentru Situații de Urgență, pentru dezvoltarea serviciilor medicale de interes regional, precum și unificarea Caselor de Asigurări de Sănătate Publice în Casa Națională de Sănătate.

De asemenea, autoritățile argeșene i-au prezentat ministrului Bodog situația sistemului de sănătate din județul Argeș, trecând în revistă dotările principalelor spitale argeșene,  cu accent pe măsurile  privind îmbunătățirea calității sistemului sanitar județean, respectiv:
·           Înființarea de noi centre de permanență zonale, care să cuprindă, omogen, tot județul.
·           Modernizarea și dotarea Spitalul Județean de Urgență Pitești și a Spitalului de Pediatrie Pitești.
·           Susținerea construcției Spitalului ”Sf. Spiridon” Mioveni.
·           Dezvoltarea Spitalului de Geriatrie-gerontologie ”Bălăceanu-Stolnici” Ștefănești, într-un spital de recuperare și întreținere medicală.
·           Dezvoltarea Spitalului de Recuperare Brădet, prin oferte noi de servicii medicale, precum și extinderea acestuia.
·           Ambulatoriile - dezvoltarea ofertei de servicii medicale și accesarea de fonduri europene.
La nivel județean propunerile au vizat acoperirea necesarului de medici, prin scoaterea la concurs a posturilor și specializarea personalului existent pe competențe, precum și asigurarea asistenței medicale primare, prin dotarea cu ambulanțe, conform Programului de Guvernare. Pentru Spitalul Județean de Urgență Pitești, propunerile prezentate au constat în diversificarea serviciilor medicale oferite de unitatea sanitară, respectiv:
· Crearea unui departament de cardiologie intervențională, cu implementarea Programului STEMI -program național adresat afecțiunilor acute coronariene - având infrastructura necesară (angiograf) și cadre medicale de specialitate.
· Consolidarea și reabilitarea spitalului, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
· Extinderea și modernizarea Spitalului Județean de Urgență Pitești.
· Darea în folosință a unui bloc operator în sfera chirurgiei cardiovasculare, având în vedere numărul de chirurgi cardiovasculari și adresabilitatea regională, ca patologie specifică.
· Achiziționarea unui aparat de radioterapie, având locația și adresabilitatea regională.
· Achiziționarea unui computer tomograf, la nivel de județ.
· Trecerea de la clasificarea III, la clasificarea II, a Spitalului Județean de Urgență Pitești, prin dotarea și diversificarea ofertei de servicii medicale.
 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.