Cine este Nicola Inquieto: Regele imobiliar din Pitești, reținut pentru că ar fi finanțat mafia italiană. Liderul Zagaria acuzat de crimă, răpire și delicte grave

Nicola Inquieto, patronul mai multor afaceri din Pitești – Vitality Spa, Italy Construcții, Daniela Construcții – va fi arestat și extrădat în Italia. Tot ieri a fost reţinut şi fratele lui Nicola Inquieto, Giuseppe (38 de ani), care locuieşte în Italia. Conform procurorilor italieni, cei doi fraţi aparţin clanului mafiot Casalese şi în particular, facţiunii lui Michele Zagara.Anchetatorii italieni, împreună cu lucrători de la DIICOT şi Brigada pentru Combaterea Crimei Organizate au descins la reşedinţa unui om de afaceri italian stabilit de circa 14 ani în Argeş. El este bănuit că a comis mai multe infracţiuni economice, printre care spălare de bani pentru gruparea mafiotă Camorra, organizaţia mafiotă care activează în Campania şi este este implicat in traficul de droguri, şantajarea oamenilor de afaceri şi în corupţia din industria de construcţii. Avocatul omului de afaceri Nicola Inquieto susţine că acesta nu a colaborat cu mafia italiană.

Omul de afaceri italian a adus la Centrul Spa inaugurat acum câteva luni toată conducerea administrativă a Piteștiului. Întâmplător sau nu, domeniul imobiliar de aproximativ 400 de apartamente a fost ridicat în Găvana, într-o zonă unde înainte se întindea Pădurea Trivale. De altfel, modul în care o parte din pădurea Piteștiului a fost retrocedată și defrișată pentru a permite băieților deștepți să își construiască vile și blocuri a generat un imens scandal, care însă nu s-a finalizat niciodată cu un dosar penal care să indice vinovați. Unii politicieni au mimat intenția ca această pădure să devină arie protejată, dar totul era prea târziu.

Revenind însă la cel considerat de procurori drept finanțatorul mafiei italiene, ofiţerii Direcţiei Italiane Antimafia au ajuns la Piteşti cu un mandat de arestare european pe numele lui Nicola Inquieto, în vârstă de 43 de ani. Bărbatul, care s-a stabilit în România în 2004, are afaceri de milioane de euro în Argeş, în principal în domeniul imobiliar. El a construit circa 400 de apartamente în Piteşti şi deţine unul dintre cele mai moderne centre SPA din ţară.
Nicola Inquieto s-a stabilit acum 14 ani în România și este căsătorit cu o româncă.
DIICOT susține că afacerile lui Inquieto aveau drept scop finanţarea clanului mafiot Zagaria şi sprijinirea membrilor grupării aflaţi în închisoare, susţin anchetatorii italieni. Peste 50 dintre ei au fost arestaţi în 2011, când în urma unei operaţiuni spectaculoase, carabienierii au reuşit să îl captureze şi pe liderul grupării - Michele Zagaria. Bărbatul era vânat de 16 ani.
O lume întreagă a aplaudat încătuşarea lui Zagaria, care se ascundea într-un buncăr, în oraşul său natal, sub locuinţa unui apropiat. Poliţiştii au spus că între podeaua casei şi subsolul locuit de liderul mafiot erau 5 metri de beton armat. Zagaria a putut vedea cum urmăritorii îşi sapă drumul spre el prin intermediul unei televiziuni cu circuit închis. Acuzat de crimă, răpire şi alte delicte grave, Zagaria era, potrivit procurorului care i-a urmărit activitatea, şi un om de afaceri. Autorităţile au confiscat de la clanul mafiot pe care îl conducea proprietăţi şi valori de o sută de milioane de euro.
Procurorii au dispus instituirea sechestrului pe întreaga sa avere, inclusiv pe apartamentele construite la Piteşti. Unele dintre acestea sunt în curs de vânzare. Rămâne de văzut dacă cei care locuiesc acolo vor fi afectaţi.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.