Cîțu: De la 1 iunie, primele măsuri de relaxare. Apel la Biserică să promoveze vaccinarea

Premierul Florin Cîțu a afirmat că 1 iunie este data de la care crede că vor apărea primele măsuri de relaxare în contextul în care se dorește ca de la mijlocul acestei luni să se ajungă la o medie de 100.000 de persoane vaccinate zilnic, iar până la finele lunii mai 5 milioane de români să fie vaccinați. El a făcut apel la reprezentanții bisericii să promoveze vaccinarea în rândul populației, mai ales în mediul rural. La finele lunii iulie, premierul își dorește ca 10 milioane de români să fie vaccinați.

"1 iunie este primul pas pe care îl văd. Repet: nu înseamnă o deschidere 100%, dar este primul pas și trebuie pregătit. De aceea avem acest comitet interministerial în care sunt implicate toate ministerele, pentru că toată economia trebuie să fie implicată. (...) Totul depinde și ăsta este și mesajul meu și mâine, și în fiecare zi, depinde de cum merge campania de vaccinare. Dacă vrem să ne întoarcem la normalitate, și am dat această țintă de 1 iunie, pentru că putem să ne vaccinăm până atunci cel puțin 5 milioane de persoane, trebuie să ne vaccinăm. Este o condiție necesară înainte de a putea trece mai departe", a subliniat șeful executivului.

"În ceea ce priveşte situaţia epidemiologică, lucrurile s-au stabilizat. Am luat nişte măsuri acum o săptămână după ce m-am consultat şi cu primarii, cu preşedinţii de Consilii judeţene, culte religioase şi aţi văzut că se poate să sărbătoreşti Paştele şi în această perioadă, am avut două exemple deja de două culte care au reuşit să facă acest lucru, sunt sigur că aşa va rămâne şi în perioada următoare. Aceste măsuri le-am luat după ce am discutat cu mai mulţi factori de decizie şi se vede că avem deja rezultate. Mă uit la evoluţia zilnică a cazurilor şi dacă mă uit la o medie mobilă, avem un platou care se menţine de aproape o săptămână. Acelaşi lucru dacă mă uit şi la evoluţia zilnică a procentelor cazurilor confirmate, dar mult mai important, pe Bucureşti avem iarăşi o stabilizare, chiar în scădere în ultimele câteva zile. Foarte important - şi la Ilfov avem un platou, Timişoara scade, judeţul Timiş scade. (...) Vă spun aceste lucruri pentru a vă cere în continuare să aveţi răbdare. Măsurile pe care le-am luat dau rezultate, funcţionează", a adăugat Cîțu.

Premierul a declarat că România va avea dozele de vaccin necesare pentru ca, până la finele lunii mai, în cel mai pesimist scenariu, 5 milioane de persoane să fie vaccinate anti-COVID. El a lansat un apel către politicieni şi reprezentanţi ai bisericii ca în această perioadă să se implice în accelerarea campaniei de vaccinare.

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.