Colegiul Zinca Golescu, incursiune multiculturală în lumea antreprenoriatului

Într-un spațiu multicultural, în care occidentul se îmbină cu orientul, tradiționalul interferează cu modernul, în care senzația de călător în timp o simți pe deplin, unde ți se predau lecții de antreprenoriat la tot pasul, într-un loc însuflețit de oameni calzi, sinceri, autentici, în Emirdag-Turcia, s-a desfășurat în perioada 1-5 Aprilie 2019, întâlnirea finală a partenerilor proiectului Erasmus+ KA2 ″Career Based Opportunities″/CBO, ȋnregistrat cu numǎrul de referințǎ 2017-1-PL01-K219-038701. Colegiul Național ”Zinca Golescu”, Pitești a fost reprezentat de către doamnele profesoare Grecu Aida Mihaela, coordonatorul proiectului și Vlășceanu Cristina Maria.
Ajunși la momentul bilanțului, toți cei implicați, au supus analizei, în cadrul unor mese rotunde, modul în care obiectivele propuse: îmbunătățirea competențelor antreprenoriale, creșterea șanselor de inserție ale tinerilor pe piața muncii, au fost atinse. Discuțiile purtate au semnalat utilitatea unui proiect de o asemenea anvergură și necesitatea implementării și continuării unor astfel de ințiative în contextul globalizării, ca răspuns la nevoile unei societăți dinamice, în care unica soluție pare a fi schimbul de bune practici într-un cadru internațional.
Totodată, cei prezenți au avut șansa unei interacțiuni directe cu mediul școlar și administrativ turc, prin întâlnirile pe care le-au avut cu elevi și profesori ai Emirdağ Aziziye Anadolu Lisesi, dar și cu autoritățile locale din Emirdağ- Inspectoratul Școlar și Primăria orașului, care au încurajat acțiunile de acest gen, precum și utilitatea lor. Cum o țară ce a fost cândva un imperiu de temut are multe de oferit, delegații au ”gustat” din specificul local: port, gastronomie, arhitectură, prin amabilitatea gazdelor, care au inclus în program scurte incursiuni prin cultura turcă. O lume fascinantă, un mediu ospitalier, propice negoțului, în care” afacerile de familie” devenite embleme ocupă un loc de cinste, o piață imensă și variată de desfacere, un mediu ce oferă premisele dezvoltării sociale și economice, s-au transformat în obiective fascinante pentru toți partenerii Erasmus+. Implicarea elevilor și a dascǎlilor ȋn proiecte internaționale, oferǎ prilejul dobȃndirii unor competențe cheie și a unor experiențe interesante, care-i vor ajuta ȋn parcursul profesional, contribuind ȋn același timp și la internaționalizarea instituției din care provin.
Fiind un proiect de talie internațională, ”Career Based Opportunities″, oferă de asemenea, tuturor celor implicați posibilitatea lărgirii orizontului cultural, dovedind încă o dată faptul că oamenii pot înlătura bariere de limbă, cultură, religie, atunci când au un scop comun, scop care vizează binele și evoluția societății.
„Pentru echipa de proiect de la Colegiul Național „Zinca Golescu” din Pitesti, ”Career Based Opportunities” a fost una dintre cele mai provocatoare experiențe. Am cunoscut o mulțime de oameni minunați și frumoși, am partajat bunele practici, am identificat valorile comune si am sudat o adevărată echipă, recunoscută prin inteligență, talent, responsabilitate și determinare. Împreună avem curaj să îndrăznim mai mult, să vedem dincolo de barierele de azi spre posibilitățile de mâine. Împreună reușim mai mult.” declară cu entuziasmul ce o caracterizează doamna profesor Aida Grecu, coordonatorul acestui proiect.

Informaţiile prezentate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului articolului, iar Comisia Europeană şi Agenţia Naţională în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale nu sunt responsabile pentru felul in care este folosit conţinutul acestor informaţii.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.