Coreea de Sud a câștigat Festivalul Carpați 2015 (galerie foto)

By August 16, 2015 830

Rafinamentul și precizia dansatoarelor din Coreea de Sud au reușit să surclaseze desenele puse în scenă de argentinieni, ineditul și spiritele de luptători ale celor din Guam sau forța și arta georgienilor.
Cea de a XXXII-a ediții a Festivalului Carpați, organizată în 2015, a fost câștigată de Coreea de Sud, artiștii obținând și marele premiu  de 10.000 de lei din partea CJ Argeș. Locurile 2 și 3 au obținut câte 7000, respectiv 5000 de lei.
Coreenii au avut și un mic stand amenajat unde a vândut obiecte tradiționale care a avut destul de mult succes în rândul piteștenilor.
Fără îndoială că această lume a artiștilor a oferit spectatorilor șansa de a cunoaște culturile tradiționale de peste mări și țări prin limbajul muzicii și al dansului.
De subliniat faptul că ambasadorul Chinei, Excelența Sa Xu Feihong, care a participat atât la premierea personalităților anului, cât și la gală, a stat până aproape de finalul serii Festivalului Carpați.
Maestrul Gavril Prunoiu a oferit, alături de Plaiuri Muscelene, un recital pe măsură.
Din nefericire, singurul aspect negativ al serii l-a constituit cuplul Dorin și Cătălin Oancea, doi coregrafi de talie internațională, care au reușit însă să strice imaginea acestui festival prin cerșeala obositoare, enervantă și penibilă.
În această săptămână, aproape la fiecare remarcă din intervențiile lor au cerut sprijinul CJ Argeș. Ba pentru Festivalul Carpați, ba pentru Ansamblul Dorul ( deplasări, costumație), ba spijinul Primăriei Mioveni pentru ca Ansamblul Plai de dor să capete o formulă profesionistă.  
Fără îndoială că Ansamblul Dorul, care a obținut succes și recunoaștere internațională, merită tot ceea ce este mai bun. De la condiții de pregătire până la costumație și chiar salarii. Iar dacă cei din conducerea CJ Argeș nu le oferă măcar într-un procent ridicat aceste necesități, ar fi mare păcat, și adevărul poate fi explicat în conferințe de presă.
De la o necesitate până la a ajunge să îți umilești județul, țara și chiar proprii artiști, cerând de pe scenă, din spatele microfonului, în timpul Festivalului, prin fiecare oraș în care ai fost, în fața tuturor invitaților și a publicului, de zeci de ori, bani (ca să nu mai vorbim că cei care vor avea control asupra acestor fonduri sunt chiar cele două persoane care au stat într-o milogeală continuă) este ridicol și penibil. Tot efortul depus de Cătălin Oancea, de CJ Argeș, de toate primăriile implicate, de artiști au fost umbrite de o milogeală stânjenitoare.
Până la urmă, ar trebui să înțeleagă și conducerea CJ Argeș că fiecare trebuie să facă ceea ce știe mai bine, iar Cătălin Oancea trebuie să rămână coregraful de excepție și directorul Festivalului. Iar Dorin Oancea să aibă și domnia sa un binemeritat loc rezervat printre spectatori, între personalitățile culturale, bucurând-se de pensie.
Fără a uita această mică nemulțumire, am putea spune că organizatorii, de la CJ Argeș până la directorul Cătălin Oancea, au reușit să concretizeze prin fler și muncă, grație și valorii artiștilor care au urcat pe scenă, o ediție a Festivalului Carpați absolut spectaculoasă și inedită.
Tot așa cum, spectaculos a fost și focul de artificii de la finalul serii.
Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.