Corupție la Fondul de Garantare. Cereau mită pentru creditele de la Prima Casă

Joi dimineață, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice au declanșat 23 de percheziții în București și Ilfov, la o instituție de interes public, birourile și locuințele mai multor angajați bănuiți de fapte de corupție. Aceștia cereau mită pentru Prima Casă. Potrivit unor surse, mita solicitată de angajaţi pentru a urgenta soluţionarea dosarelor primite pentru Progamul Prima Casă era cuprinsă între 200 si 500 de euro - fiind vizate aproximativ 60 de astfel de cazuri.
Conform unui comunicat al poliției, activitățile vizează mai multe persoane bănuite că ar fi condiționat soluționarea cererilor unor beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanții din partea statului român de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite.
Este vorba despre sediul Fondului de Garantare a Creditelor din Bucureşti, ai căror funcționari  sunt bănuiți că ar fi condiționat urgentarea îndeplinirii actelor de primirea unor sume de bani.
”Aceștia ar fi condiționat soluționarea cererilor petenților, beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanții din partea statului român, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite, în mod direct sau prin intermediul unor apropiați. Astfel, ar fi fost creat un mecanism între funcționarii instituției din diverse compartimente, având ca scop obținerea de beneficii personale.
 Prin activitățile efectuate nu s-ar fi respectat ordinea înregistrării cererilor, nu ar fi fost acordate șansele egale tuturor celor care depuneau cereri și ar fi fost încălcat accesul liber al beneficiarilor de bună-credință, câștigători fiind cei care ar fi oferit bani în schimbul soluționării dosarelor.” - se arată în comunicat.
De asemenea, potrivit unor surse, mita solicitată de angajaţi pentru a urgenta soluţionarea dosarelor primite pentru Progamul Prima Casă era cuprinsă între 200 si 500 de euro - fiind vizate aproximativ 60 de astfel de cazuri.
Vor fi puse în aplicare 8 mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, iar alte 60 de persoane urmează a fi audiate în calitate de martori.
Concomitent, cu sprijinul specialiștilor din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală, vor fi efectuate controale fiscale și verificări de specialitate la o societate comercială deținută de una dintre persoanele bănuite și pentru stabilirea fluxurilor financiare aferente sumelor de bani obținute ilegal de persoanele implicate în mecanismul infracțional.
Procurori din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică şi poliţişti ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din I.G.P.R fac joi dimineaţă 23 de percheziţii în Bucureşti şi în Ilfov, la sediul unei instituţii de interese public şi la domicilii ale angajaţilor, într-un dosar de corupţie instrumentat de Parchetul  de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Au fost emise mandate de aducere pentru opt persoane, suspecte în acest dosar, iar 60 de martori ar urma să fie audiaţi.
Percheziţiile efectuate joi de procurorii Parchetului General au loc la Fondul de Garantare a Creditelor, în legătură cu programul "Prima casă". Purtătorul de cuvânt al Fondului de Garantare a Creditelor a confirmat că are loc percheziții la această oră și a precizat că se asigură tot sprijinul pentru „buna desfășurare a acestei acțiuni de investigație”.
„Acțiunea vizează cercetarea unor potențiale infracțiuni, dar noi suntem transparenți și asigurăm tot sprijinul pentru buna desfășurare a acestei acțiuni de investigație. Asigurăm în acest moment întreg fluxul operațional pentru derularea activității noastre pentru implementarea programelor și proiectelor aflate în derulare. Activitatea se desfășoară normal și programul „Prima Casă” se desfășoară în continuare. (...) Acordăm tot sprijinul necesar pentru buna derulare a acestei acțiuni”, a transmis purtătorul de cuvânt al Fondului de Garantare a Creditelor.
„Actele procedurale efectuate astăzi, 19.07.2018, la sediul FNGCIMM, de către organele abilitate ale statului, fac parte din cadrul unei investigații complexe, specializate. Investigația vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în desfășurarea activității FNGCIMM, fiind vizată o perioadă de timp de câțiva ani. Anchetă este în momentul de față în plină desfășurare.
Având în vedere limitele de comunicare publică pe această temă, impuse de specificul acțiunii, dorim să-i asigurăm pe clienții și partenerii FNGCIMM că obiectivele strategice, proiectele și programele aflate în derulare se vor desfășura conform graficelor stabilite”, arată comunicatul instituției.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.