Devine realitate: Pașaportul COVID pentru zboruri cu avionul în toată lumea!

Permisul de călătorie care ține cont de vaccinarea titularului și de eventualele teste COVID efectuate, devine realitate peste câteva săptămâni. Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), care înglobează aproape 300 de companii aeriene din toată lumea și este responsabilă pentru 82% din traficul aerian mondial, a anunţat lansarea acestui tip de document la finalul lunii martie.

Permisul IATA este destinat să accelereze procesul de check-in și, implicit, facilitarea călătoriilor internaţionale, scrie Agerpres pe baza informațiilor Reuters.

Conform sursei citate, premisul IATA "pune rezultatele testărilor pentru COVID-19 şi certificatele de vaccinare într-un format digital, ceea ce va accelera procesul înregistrare în vederea îmbarcării la bord".

De remarcat că funcționarea acestui permis presupune existența unui certificat de vaccinare și/sau rezultatul testului COVID, documente a căror emitere nu este în responsabilitatea IATA.
Permisul IATA depide de certificatul de vaccinare și de adeverința de testare

Din acest motiv, Asociația consideră că este esenţial ca guvernele să înceapă să emită cetăţenilor certificate de vaccinare digitale, care să servească apoi drept bază pentru permisul de călătorie

Permisul IATA, care va lua, cel mai probabil, forma unei aplicații digitale, ar urma să funcționeze ca mecanism de facilitare a accesului la bord. Tot mai multe companii se află în situația de a disponibiliza angajați și de a ține la sol avioanele de mare capacitate, în timp ce companiile care nu erau atât de puternice au început să își ceară falimentul. Numărul clienților s-a redus cu 60% pe perioada pandemiei.
"Majoritatea centrelor de testare dintr-o țară se pot înregistra și transmite în aplicația IATA datele pentru o anumită persoană, codul de bare care dovedește că acea persoană a fost testată sau vaccinată.

În acel moment există o dovadă securizată a faptului că acea persoană a fost testată sau vaccinată și practic poate trece printr-un aeroport sau se poate urca într-un avion dacă cerința statului de destinație este de așa natură încât să solicite aceste elemente.", a explicat la Sinteza Zilei Cătălin Radu, director adjunct al Organizației Internaționale de Aviație Civilă.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.