Focul lui Sumedru, o tradiție milenară ținută vie în Argeș. Imagini video de la cele mai spectaculoase focuri din județ

Focul lui Sumedru, o tradiţie musceleană veche de 2000 de ani, s-a păstrat cel mai frumos la Topoloveni. Autorităţile locale, conduse de primarul Gheorghiţă Boţârcă, au ştiut să revigoreze obiceiul, să îl popularizeze din nou în rândul locuitorilor oraşului şi să îi atragă, în fiecare an mai mulţi, în efortul de a-l păstra şi a-l duce mai departe, pentru a rezista şi în continuare, aşa cum a străbătut atâţia ani până acum. Absolut spectaculos, la fel ca și în anii precedenți, a fost Focul lui Sumedru de pe cel mai înalt deal din România, Mățău, dealul din Câmpulung.

La Mioveni, Primăria, Consiliul Local și Centrul Cultural au organizat și anul acesta „Focul lui Sumedru”, în mai multe zone din oraș, în special în curtea școlilor. În jurul focului aprins și supravegheat de autoritățile locale, au fost împărțiți, după tradiție, covrigi și mere copiilor, dar și adulților.

 Anul acesta, Ludovic Orban a fost plimbat de liberali, prin mai multe orașe din județ la Focul lui Sumedru, inclusiv în Mioveni, acolo unde liderul PNL a fost ignorat de social-democrați.
Festivalul Gogoșilor la Țițești
La Țițești, odată cu aprinderea Focului lui Sumedru, a avut loc și prima ediție a Festivalului Gogoșilor. Gospodinele au pregătit o mie de gogoși într-o sărbătoare dedicată deliciosului desert românesc. După rețete vechi, gogoșile au sfârâit în tuciurile cu ulei încins, iar apoi au fost presărate cu zahăr. De ele s-au bucurat toți cei veniți să aprindă Focul lui Sumedru.

Obiceiul Focului lui Sumedru este specific zonei Muscelului, fiind unic în ţară. După ce focul este aprins, într-o explozie de bucurie, copiii strigă „Hai la focul lui Sumedru, că a prins Dumitru iedu!”.
Focul aprins simbolizează purificarea atât spirituală cât şi a naturii înconjurătoare, făcând trecerea între anotimpuri, de la toamnă la iarnă. În jurul acestui foc, sătenii împart nuci, mere, pere, struguri, must, covrigi, cozonac în amintirea morţilor.
Tradiţia este legată de sărbătorirea Sfântului mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir – protectorul oraşului Topoloveni. Împăratul Maximilian l-a prins şi l-a pus în temniţă pe Dimitrie pentru că mărturisea dreaptă credinţă. Un tânăr creştin, Nestor, mergând la Sfântul Dimitrie în temniţă, îi zise să se roage pentru el fiindcă vrea să se lupte cu Lie, un om puternic din cetate. Luând binecuvantarea lui Dimitrie, Nestor l-a omorat pe Lie. Aflând ca Sfântul Dimitrie a îndemnat la aceasta pe Nestor, mâniindu-se, împaratul a trimis ostaşi şi le-a poruncit să-l străpungă cu suliţele pe Sfântul în temniţă. Făcându-se aceasta, îndată marele Dimitrie şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, făcând după moartea sa multe minuni şi tămăduiri. Din porunca Împăratului, s-a tăiat apoi şi capul Sfântului Nestor.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.