Interviu cu cel mai apreciat om de atac din Mondioring, în Argeș: Nu câinii sunt periculoși, ci conductorii lor! (video)

Unul dintre cei mai apreciați oameni de atac din lume, Joaquim Dovat, din Elveția, a venit în Argeș pentru a ține un work-shop de Mondioring pentru câțiva practicanți ai acestui sport din România. Joaquim Dovat a venit la acest antrenament la invitația orădeanului Alexandru Bondar, campion mondial în acest sport în anul 2015, și care și-a reconfirmat valoarea în acest an, la Campionatul Mondial al Ciobăneștilor Belgieni FMBB, unde a ocupat locul al III-lea. Am discutat cu cei doi despre acest sport interesant, dar necesar pentru oricine vrea să aibă un câine educat și ascultător.

Evenimentul s-a desfășurat pe terenul de la Bascov al Asociației Centrul de Dresaj Canin Nimrod Pitești, deținut de doctorul Flavius Băjan, singurul practicant jurizat al acestui sport canin din Argeș, unde au fost prezenți și unii membrii ai echipei naționale a României precum și aspiranți la noi premii în acest sport complex.

Joaquim Dovat are trei participări la Campionatele mondiale de Mondioring, peste 60 de competiții la nivelul MR3, a câștigat numeroase trofee internaționale și naționale, este expert militar pentru câini de pază și utilitari. Și ține work-shopuri în țări în toată lumea. Noi am stat de vorbă cu Joaquim Dovat, care ne-a dezvăluit câte ceva despre tainele unui dresaj de calitate care să vă ajute să aveți un câine dezoltat corect dar în același timp sub control. Cei care vor să participe la demonstrații, sunt așteptați sâmbătă și duminică, la Centrul de Dresaj Canin Nimrod, din comuna Bascov.

Ce trebuie să știe cineva care are un câine ca animal de casă, pe care îl vrea totuși dresat, dar nu pentru competiții

Principiile de bază atunci când dresezi un câine pun accent pe control. Îi oferi motivația, atractivitatea, dar trebuie să deții controlul total. Dacă îi spui Șezi, este Șezi! Nu există poate. Trebuie să execute comanda! Dacă antrenezi un câine polițist sau unul pe care îl ții în casă, ca animal de companie, este același lucru.

Care este vârsta potrivită de la care să începi să antrenezi un câine?

Două-trei luni. Contrar părerii generale, că trebuie să aștepți șase-opt luni, ar trebui să începi activitatea de la două-trei luni.

E mai bine să mergem la un antrenor care să ne spună ce să facem, sau să lăsăm câinele la un dresor și apoi să îl luăm cu lecția gata învățată?

Cel mai bine este să veniți împreună, ca o echipă. Eu dresez cîinele și în funcție de personalitatea mea. Eu am emoțiile mele, coordonarea mea. E posibil ca dresorul și proprietarul să aibă personalități diferite. Este foarte important să ajungi să îți dresezi singur câinele ca să te asculte pe tine și ca să faci echipă bună cu câinele tău. Eu te ajut cum să îți dresezi câinele. Personaliatea dresorului și a câinelui contează. Sunt sisteme diferite de dresaj în funcție de personalitatea fiecărui conductor și de personalitatea fiecărui câine. Câinele tău gândește cumva logic. Dacă ești clar cu câinele, te va înțelege. Dacă îi dai comenzi diferite, alambicate, îi va fi greu să te urmărească. În același timp, trebuie să ai metode adecvate comportamentului câinelui tău.

Border Collie și Ciobănescul Elvețian - cei mai inteligenți câini

Care sunt cei mai inteligenți câini?

Border Collie este un câine foarte inteligent. Și Ciobănescul Elvețian este de asemenea un câine foarte inteligent. Sunt multe elemente care țin de dresajul unui câine. Depinde de rasă, depinde dacă crești un câine în casă cu tine sau în curte, depinde cât timp și cum îți petreci cu câinele. Depinde cât de mult interacționezi cu el. Dacă ai un câine cu tine în casă, este complicat, treibuie să îi impui reguli pe care să le respecte.

Cum vi se pare Ciobănescul carpatin?
Din păcate nu am lucrat cu această rasă. Vă pot spune însă că, în general în cazul câinilor ciobănești, este diferit. Genetic, este un câine care se simte mai bine în preajma oilor. Dacă ai un câine care este la generația a șasea să zicem în mijlocul oamenilor, atunci se va simți mai confortabil în preajma oamenilor. Totuși, istoricul genetic rămâne de câine ciobănesc, chiar dacă petrece mai mult timp în jurul oamenilor.

Cât durează un curs?

Este importantă vârsta câinelui cu care vii la dresaj. Cu cât este mai mic, cu atât e mai ușor de învățat. Cu cât câinele e mai în vârstă, cu atât e mai complicat. Dacă vii cu un cățel, dacă acestea este sociabil și în controlezi, nu este foarte complicat. Dacă acel câine are probleme cu alți câini, are nevoie de o atenție mai mare. Pentru un cățel, e de ajuns un curs pe săptămână. Pentru un câine de salvare de exemplu, sunt necesare mai multe ședințe.

Antrenezi câini de 19 ani…Ai fost mușcat ?

Uneori... În fiecare zi! Am o mușcătură destul de urâtă. Este uneori riscant.

Dacă ar trebui să mergi pe o insulă pustie, ce ai prefera să ai alături, un om sau un câine?

Un câine. Este mai de încredere.

Câteva sfaturi practice pentru cei care au câini de talie mică acasă și vor să îi dreseze singuri

Dacă ai un câine și îi place mâncarea, este foarte important să îl faci să înțeleagă că nu mâncarea este importantă, ci exercițiul. Dacă folosesc mâncarea ca să îi spun să stea și să aștepte, îi dau mâncarea o dată, apoi de două ori, în timp ajunge să stea mai mult timp. Este important și să îl oferi o motivație, cum ar fi să stea, să aștepte și apoi să îi deschizi ușa și să iasă. În timp, ieșitul pe ușă ia locul mâncării. Unele persoane fac abuz cu mâncarea atunci când dresează. Ce faci atunci când nu mai ai mâncare? Nu mai ai nici control.

Dacă un câine stă în casă cu tine, atunci este foarte important ca toată lumea, nu doar câinele să respecte regulile. Cel mai important este să ai controlul. Dacă nu ai controlul, când ieși în oraș spre exemplu, acesta începe să latre pe cineva pe stradă. Dacă ai controlul, asta nu se va întâmpla.

 Care este cel mai periculos câine?

Nu există un câine periculos, ci dresorul, conductorul este periculos. Dacă ai un câine puternic, dar și dresorul are un caracter puternic, atunci nu sunt probleme. Dacă ai un câine agresiv, puternic, dar conductorul nu este sigur pe el, nu face antrenamente îndeajuns, atunci există o problemă. În acel moment, în respectiva echipă, cel puternic devine câinele, iar câinele nu mai are limită. Este ca în acea zicală că nu armele ucid oameni, ci oamenii care apasă pe trăgaci.

 

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.