Kovesi pusă sub acuzare și în dosarul secției de elită a DNA de la Ploiești: Acuzații de complicitate la represiune nedreaptă

De patru ore, fosta șefă a DNA răspunde întrebărilor procurorilor Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Laura Codruța Kovesi este audiată în aceste momente în dosarul referitor la aducerea în țară a fostului director al FNI, Nicolae Popa. În același timp, magistrații Curții de Apel Ploiești au admis contestația lui Sebastian Ghiță și au anulat ultimul mandat de arestare pe numele omului de afaceri, aflat în prezent în Serbia.

Fosta șefă DNA a fost pusă sub urmărire penală și într-un al doilea dosar, cel privitor la procurorii secției de elită a DNA, Lucian Onea și Mircea Negulescu. Fosta şefă a DNA este suspectă de complicitate la represiune nedreaptă, sub forma participaţiei improprii, şi grup infracţional organizat, în dosarul în care sunt urmăriţi penal şi foştii procurori DNA Lucian Onea şi Mircea Negulescu.
Procurorii SIIJ o acuză pe Kovesi pentru represiune nedreaptă.

Potrivit surselor, Kovesi a cerut din nou recuzarea Adinei Florea.

KOVESI: “A spus că nu o interesează, mă citează când vrea ea”

Laura Codruţa Kovesi a ieşit de la audieri. Ea a spus că nu a a văzut învinuirile în detaliu nici măcar în primul dosar şi a primit un proces-verbal care nu este semnat de procuror ul de caz, Adina Florea.

"În continuarea campaniei de hărțuire, am trecut într-o nouă etapă. Am fost citată într-un dosar pentru a fi audiată în primul dosar, despre care știți deja, am fost împiedicată să dau declarație. Trebuie să vă spun că, în momentul în care am fost citată pentru audiere, dorința mea a fost să lămuresc cât mai repede aceste fabulații care sunt în acea învinuire.

Am făcut imediat după ce am primit citație o cerere prin care am cerut să consult dosarul, pentru a avea acces la ordonanța prin care s-a început urmărirea și pentru a cunoaște acuzațiile care mi se aduc în detaliu. În 15 februarie s-a încheiat un proces verbal prin care mi s-a adus la cunoștință că sunt învinuită, dar eu n-am văzut învinuirile în detaliu, n-am avut acces la ordonanța de începere a urmăririi penale. Am făcut această cerere de consultare a dosarului și, implicit, de a primi și ordonanța, procurorul a admis-o în 4 martie, și a stabilit ca termen de consultare și de a avea acces la aceste documente în perioada 8 - 14 martie. Deci astăzi când m-am prezentat, am spus că este o cerere care a fost aprobată de procuror, el a stabilit această strategie, mi-a acordat accesul la acest dosar, motiv pentru care astăzi am fost în imposibilitate de a da declarație, pentru că nu am avut acces la aceste acuzații.

În timp ce se derula această activitate, am fost anunțată că trebuie să rămân în birou, am zis - dar s-a terminat activitatea, am făcut și alte cereri, au fost respinse, de aceea a durat așa de mult, procurorul de caz s-a pronunțat în scris, am întrebat dacă pot să plec și să aștept citația, mi-a zis că nu, au intrat cred că 9 sau 10 avocați în birou, și mi-a spus că sunt învinuită în alt dosar, moment în care am spus că nu am fost citată legal decât într-un singur dosar, nu am avut posibilitatea să-mi angajez un avocat, avocatul care a fost astăzi prezent cu mine a fost într-un alt dosar, nu știu care este urgența de nu pot să fiu chemată în altă zi, a spus că nu interesează, pentru că ea poate să mă citeze când dorește, așa că am rămas în birou, mi-a adus la cunoștință o învinuire pe care nu pot să v-o descriu în acest moment că a citit-o o singură dată, că aș fi coordonat un grup organizat în cadrul DNA, cu procurori care au făcut niște trimiteri în judecată. Din nou dreptul la apărare și procesul verbal a fost întocmit cu încălcarea tuturor drepturilor. Nu știu dacă este o acuzație oficială în acest moment, pentru că mi-a fost predat un proces verbal care nu este semnat de procuror, este semnat doar de o parte din avocați, și procurorul nu a semnat acest proces verbal, deci în acest moment nu știu exact dacă această activitate este legală sau nu.

Nu s-a dispus niciun control, nu s-a dispus nicio suspendare, nu s-a mai întâmplat nimic în dosar. După ce am terminat cu această așa-zisă aducere la cunoștință a învinuirii, procurorul din nou mi-a zis să rămân și să continuăm activitățile în primul dosar, mi-a adus la cunoștință din nou respingerea unei cereri pe care am formulat-o și am stabilit ca după studierea dosarului să mă prezint și să dau declarații. Eu aș fi vrut să lămuresc astăzi toată această situație. Pot să vă spun că din ziua în care am primit citație, respectiv din 28 februarie, am făcut cerere să consult dosarul, să consult ordonanța, ca să lămurim cât mai repede aceste acuzații care sunt niște fabulații, însă procurorul m-a împiedicat să fac acest lucru".

Numele lui Kovesi, în negocierile pentru Parchetul European

Astăzi, Claude Moraes, Ingeborg Grassle și Judith Sargentini sunt europarlamentari desemnați să negocieze cu Consiliului UE viitorul procuror-șef al Parchetului european. Parlamentul European are mandat să o susțină pe Laura Codruța Kovesi, în timp ce reprezentanţii statelor membre UE îl susțin pe Jean–Francois Bohnert, candidatul francez. După România, preşedinţia Consiliului UE va fi deţinută de Finlanda, aşa că, pentru a evita un conflict de interese, discuţiile despre viitorul şef al Parchetului European vor fi purtate cu această ţară. Consiliul a dat un vot indicativ la mijlocul lunii februarie.

Procurorul-şef european, care va conduce Biroul Procurorului Public European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu în urma unor negocieri.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.