Patriarhul Daniel a făcut marele anunț. Când va fi sfințită Catedrala Mântuirii Neamului. Arsenie Boca ar putea fi canonizat în noiembrie

Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a anunțat data la care speră că va fi inaugurată Catedrala Mântuirii Neamului. Vorbim despre 25 noiembrie. Această dată este în apropierea datei la care Arsenie Boca ar putea fi canonizat.”Prin milostivirea lui Dumnezeu, cu rugăciunile Maicii Domnului, ale Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi ale tuturor sfinţilor, prin dărnicia clerului şi credincioşilor Patriarhiei Române din Țară şi străinătate, precum şi a Guvernului României, a Primăriei Municipiului Bucureşti, a altor primării şi a unor consilii judeţene din România, în ziua de 25 noiembrie 2018, va fi sfinţită Catedrala Naţională, acest edificiu nou fiind o necesitate liturgică practică, dar şi un simbol al spiritualităţii româneşti. Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Naţională, cu hramul principal Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor, uneşte simbolic iubirea faţă de Dumnezeu a unui popor creştin, jertfelnic şi darnic, cu recunoştinţa pe care o datorăm permanent Eroilor Neamului.”, arată Patriarhul Daniel.
Conform unor informații, Părintele Arsenie Boca urmează să fie canonizat de Biserica Ortodoxă Română, prima celebrare a sa urmând să fie făcută pe 28 noiembrie 2018. Data este aleasă simbolic, duhovnicul de la Prislop murind la 28 noiembrie 1989. Numele de sfânt va fi Sfântul Arsenie de la Prislop. Se vehiculează chiar că Arsenie Boca va fi depus la Catedrala Mântuirii Neamului. Procesul de canonizare a început în urmă cu peste doi ani, când Comisia a început să strângă informații despre munca și opera duhovnicului.

Arsenie Boca, cel mai venerat personaj din România
Potrivit unui sondaj IRES, realizat în luna iulie 2018 și publicat în ultimul număr al revistei Sinteza, 57% dintre români spun că au un sfânt din credința ortodoxă pe care îl venerează, pe primul loc situându-se Arsenie Boca – un personaj necanonizat -, urmat de Ioan Botezătorul, Iisus Hristos și Sfânta Maria.
Vasile Dâncu, directorul fondator al revistei Sinteza, notează că în urmă cu cinci ani, IRES a realizat un studiu similar – "În ce mai cred românii în 2013?" -, iar astăzi rezultatele sunt aproape identice. "Acum o jumătate de deceniu, 92% dintre respondenți credeau în existența sufletului, 88% credeau în păcat, iar 82% credeau în îngeri. Credința în viața de după moarte era împărtășită de 66% dintre respondenți, iar în existența raiului credeau 76%, în schimb, în iad credeau doar 61% dintre participanții la studiu. Cu ocazia acelei cercetări, sociologii au constatat că un procent de 51% dintre respondenți cred în învierea morților, că doar 24% cred în reîncarnare, credință care se regăsea la tinerii între 18 și 35 de ani, la respondenții cu studii medii și superioare și la cei care aveau domiciliul în zona de Sud a țării. Tot atunci., 45% dintre respondenți recunoșteau că obișnuiesc să consulte horoscopul, iar 16% țin cont de horoscop în viața de zi cu zi. Majoritare la acest capitol sunt femeile, cei care au între 36 și 50 de ani, respondenții fără studii sau cu studii elementare. În plus, majoritatea românilor (62%) considera la acest moment că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcție publică".

Care este sfântul din credința ortodoxă pe care îl venerați?

Arsenie Boca – 15%

Ioan Botezătorul – 11%

Iisus Hristos – 10%

Nicolae – 7%

Fecioara Maria – 7%

Gheorghe – 6%

Petru – 6%

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/sondaj-ires-mai-multi-romani-il-venereaza-pe-arsenie-boca-decat-pe-iisus_434406.html#ixzz5O89pJPWr


 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.