Pendiuc, Ionică, luați lecții! Timișoara, Capitala Culturală Europeană în 2021

By Septembrie 16, 2016 1026

Oraşul Timişoara a fost desemnat Capitală culturală europeană în anul 2021, a anunţat Comisia de selecţie.Este pentru a doua oară când România are un oraș Capitală Culturală Europeană, după ce, în 2007, Sibiul a purtat această titulatură. A fost anul în care Sibiul a renăscut. Acestea sunt așteptările și pentru Timișoara.
Este o lecție pentru fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, cu dorințe din câte se pare de candidaturi la Parlamentul României acum, dar și pentru actualul primar, Cornel Ionică. Niciunul dintre ei n-au avut nici cea mai mică aplecare spre cultura adevărată. Niciodată Piteștiul nu a fost în cărți, nu și-a propus un astfel de titlu care ar fi revigorat cultura, chiar dacă nu ar fi fost obținut. Niciodată edilii Piteștiului nu s-au gândit că ar putea face municipul să arate cu adevărat european cu bani europeni, așa cum au făcut cei din Sibiu sau cum va fi, probabil, în Timișoara. La noi Pendiuc și Ionică au băgat banii în pavele, borduri, fântâni la prețuri exorbitante, contracte dubioase și betoane. Pendiuc a făcut din Pitești, în prag de campanie electorală, orașul european al sportului, reușind o performanță a absurdului: Piteștiul avea o singură echipă în prima ligă, cea de baschet, iar sportul de masă este mort. Am fost orașul european al sportului fără competiții sportive, cu excepția campionatului de atletism!
Sigur, măcar Cornel Ionică are șansa să se gândească de pe acum. Pendiuc a arăta ce a putut: Și-a pus fiica să prezinte Zavaidocul, festival organizat de Consiliul Local din bani publici și soția șefă la Școala Populară de Arte, instituție finanțată de CJ Argeș, adică pe baza influenței politice! Ce a făcut doamna directoare acolo, au arătat anchetele. La Pendiuc, cultura a însemnat cultura banului public în buzunarul familiei sale. Vom vedea, cât de curând, și care este cultura lui Cornel Ionică!
 
Revenind la reușita Timișoarei, oraşele contracandidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 au fost Bucureşti, Cluj-Napoca şi Baia Mare.
Numele oraşului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România a fost făcut public vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, la sediul Bibliotecii Naţionale a României din Bucureşti, în sala Mircea Eliade. La evenimentul de vineri alături de Ministrul Culturii Corina Şuteu au fost prezenţi Steve Green, preşedintele juriului de experţi, care a făcut anunţul, Karel Bartak, Head of Culture Unit în cadrul Comisiei Europene, dar şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu.
"Sunt foarte emoţionat. Vreau să mulţumesc comunităţii timişorene, este o victorie de echipă, toţi timişorenii au contribuit. Vreau să mulţumesc şi echipei de proiect, pentru că au muncit enorm şi au muncit competent. A fost dăruire. Mulţumesc administraţiei şi consilierilor locali. Mulţumesc tututror. Liderilor bisericilor, rectorilor tuturor instituţilor, liderilor comunităţilor etnice. Suntem conştienţi că greul acum începe, este o răspundere uriaşă, pe parcursul celor cinci ani care urmează vom exercita, sper, cu onoare acest prestigios titlu", a declarat primarul Timişoarei, Nicolae Robu.
 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.