România, Coronavirus: Toate zborurile spre și dinspre Italia, suspendate. Cei care vin din Italia, obligatoriu în carantină

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a fost convocat duminică seară la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat suspendarea tuturor zborurilor spre Italia și dinspre Italia, de pe toate aeroporturile din țară, începând din 9 martie, ora 12.00, până în 23 martie. Mâine se va decide ce se va întâmpla cu școlile și vor fi discutate posibile decizii privind alte mijloace de transport: cu autocarul, cu microbuzul, cu mașini personale etc.

Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor străini din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România cu escală.

Se impune informarea cetățenilor români care sosesc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin puncte de frontieră terestre asupra faptului că sunt obligați să intre în carantină pe raza județului de graniță sau să se izoleze la domiciliu. Aceștia își asumă responsabilitatea prin completarea unei declarații pe propria răspundere.

Refuzul sau declararea în fals se pedepsește conform art. 326 dn Codul penal, instituindu-se și măsura carantinei.

Se permite accesul în România al cetățenilor străini care vin din aceste țări prin toate punctele de frontieră sub măsura obligatorie a carantinei.

Sunt exceptate transporturile de marfă de minim 3,5 tone de la restricțiile privind interzicerea accesului pe teritoriul României.

Măsurile se aplică și transportului maritim sau fluvial.

Măsurile se aplică până la 31 martie, cu posibilitatea prelungirii perioadei.

Suspendarea cursurilor în școli va fi discutată într-o ședință care va avea loc luni. Ministrul a anunțat că dacă va fi înregistrat un singur caz de infecție într-o unitate de învățământ, cursurile se suspendă în respectiva școală.

În Italia, numărul deceselor din cauza coronavirusului a crescut alarmant într-o singură zi, de la 233 la 366, iar bilanțul persoanelor infectate este cu 25% și anume de la 5.883 la 7.375 de cazuri, potrivit Agenţiei italiene pentru Protecţie Civilă, citată de BBC.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.