S-a descoperit cauza îmbolnăvirii bebelușillor din Argeș, nu și sursa. Anchete în două lanțuri de magazine. Ce fac șefii DSP-ului și Pediatriei

By Februarie 25, 2016 2426

Jumătate din misterul care a împărțit moarte și durere în județul nostru a fost elucidat: s-a descoperit cauza, dar nu și sursa. Bebelușii din Argeș s-au îmbolnăvit dintr-oo tulpină a bacteriei E.coli.
La aproape o lună de la scandal, s-a trezit și ANSVSA Argeș, condusă de tehnocratul de la PDL, via PSD, Daniel Lupu, și au demarat ample controale pentru a verifica și de unde provine bacteria. Două lanțuri de magazine din Argeș sunte verificate, produsele vizate fiind fructele, legumele, lactatele şi cele de carne.
Informaţia privind cauza îmbolnăvirii a fost confirmată şi de şefa secţiei de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Bălgrădean. Verotoxina, care indică prezenţa acestei bacterii, a fost izolată în probele de coprocultură prelevate de la copii. "Cauza îmbolnăvirilor este o infecţia cu E-Coli 0 26, o tulpină diferită de cea obişnuită găzduită în interiorul intestinelor, care se poate transmite interuman", a completat dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
Între timp, șeful spitalului de Pediatrie, Vasile Stan este apărat de personalul medical, care amenință că va demisiona în bloc dacă acesta va fi demis, așa cum au cerut ministrul Sănătății, Achimaș Cadariu, și prefectul Cristian Soare. Oricum, el poate fi demis doar de Consiliul de Administrație. Și, pe surse, se aude că dacă va fi demis înainte să își termine mandatul, Vasile Stan va beneficia de o despăgubire extrem de consistentă, conform unei clauze existente în contract.
În același timp, Sorina Honțaru, care a dormit pe ea, nu se dă nici ea demisă, spunând că așteaptă demiterea din partea Ministerului Sănătății.
Inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitar Veterinare Argeş şi Dolj și cei ai DSP iau probe din produsele vizate, pe care le vor trimite Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.
"Sunt echipe mixte formate din inspectori DSP şi DSV care contolează două lanţuri de magazine", a spus Aura Copciag.
La rândul său, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, Daniel Lupu, a declarat că specialiştii prelevează probe din produsele lactate, carnea de vită şi pasăre şi fructe.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.