Sfântul Andrei, Ocrotitorul României. Noaptea în care ies strigoii și fetele își visează ursitul

By Noiembrie 30, 2017 753

 Sfantul Andrei, ocrotitorul romanilor, este praznuit pe 30 noiembrie. Sunt nenumarate traditii si obiceiuri legate de aceasta sarbatoare, multe trasmise inca de pe vremea dacilor.
 Noaptea de Sfantul Andrei este magica. In popor, se mai numeste si Noaptea Strigoilor. Se spune ca este noaptea cand strigoii ies din morminte si se lupta intre ei la hotare si raspantii de drumuri.

Usturoiul alunga strigoii
Ca sa tina strigoii departe de casele oamenilor, gospodinele folosesc usturoiul. Usile, ferestrele si alte locuri pe unde pot intra in casa sunt unse in aceasta noapte cu usturoi. Usturoiul este agatat si in grajdurile animalelor, ca sa fie protejate de spiritele rele.

Tot in aceasta noapte se considera ca incepe imperecherea lupilor. Traditia spune in ca noaptea Sfantului Andrei nu trebuie rostit numele lupului, altfel animalele din gospodarie ar putea fi mancate de lupi.
 Nu se spala si nu se lucreaza in aceasta zi. Sfantul Andrei este patronul bolilor si se spune ca oamenii bolnavi ar fi bine sa tina post negru.

Aflarea ursitei
Fetele nemaritate isi pun sub perna in aceasta noapte 41 de boabe de grau. Daca viseaza ca vine cineva si le ia graul, se vor marita. Tot in noaptea de Sfantul Andrei, fetele merg la o fantana cu lumanarea de Paste aprinsa, iar daca vad in luciul apei din galeata o figura cunoscuta, cu acea persoana se vor marita.  

Traditia spune sa punem grau la incoltit
De Sfantul Andrei se pune grau la incoltit, pentru ca gospodarii sa afle cum va fi recolta de anul viitor.  In alte zone, tot astazi se pun ramuri in apa. Daca inmuguresc si infloresc, este semn bun, de sanatate si prosperitate.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.