Sindicatul EUROPOL despre dosarul Pitești: Incompetența a mai ucis un om. Poliția Română ar trebui pusă sub acuzare

Doi poliţişti au fost reţinuţi, duminică, pentru intervenţia în cazul bărbatului care a decedat în timp ce era evacuat de poliţişti de pe o terasă din municipiul Piteşti, unde avusese loc un incendiu. Conform raportului preliminar al IML, bărbatul a avut parte de o moarte violentă și a murit asfixiat.
Dan Manu, șeful Serviciului de Medicină Legală a explicat că victima a murit asfixiată și a avut mai multe traumatisme. 
În dosarul penal deschis pentru purtare abuzivă și lovituri cauzatoare de moarte, în solidar ar trebui să răspundă însăși Poliția Română. Ar fi o necesitate ca răspunderea să fie împărțită între polițiști și instituție. E ca și cum într-un spital, conducerea ar dispune unui neurochirurg să realizeze o operație pe inimă. Primul vinovat ar fi chirurgul pentru că a acceptat să îndeplinească acțiunea pentru care nu are pregătirea necesară, dar al doilea vinovat ar fi chiar spitalul pentru că a permis ca acest act să se realizeze. La fel și în cazul de față, instituția este de vină pentru că deși are responsabilitatea de a-și pregăti angajații, nu numai că ignoră această obligație, dar trimite cu bună știință polițiștii în teren fără ca aceștia să fie pregătiți pentru a aplica procedurile tactice,
susține printr-un comunicat de presă Sindicatul Polițiștilor EUROPOL.

Sindicatul Polițiștilor EUROPOL se dezice de polițiștii implicați. De altfel, liderul EUROPOL, Cosmin Andreica, susține că deși se impune evacuarea persoanei respective, polițiștii au intervenit cu o forță prea mare, care a condus cel mai probabil la decesul bărbatului. În același timp însă, prin intermediul aceluiași comunicat, EUROPOL consideră că polițiștii nu sunt pregătiți așa cum trebuie pentru a interveni în astfel de situații. Sindicatul consideră că, din această cauză, ar trebui ca Poliția Română să răspundă în subsidiar în acest dosar.

Iată comunicatul integral al EUROPOL:

 

Am fost rezervați în aceste zile cu privire la incidentul petrecut la Pitești tocmai pentru că speram ca evidentul să nu reprezinte și realitatea. Din păcate, concluziile preliminare ale raportului medico-legal sunt definitorii: „asfixie mecanică, provocată de comprimarea părților moi ale gâtului și ale toracelui”. Cu alte cuvinte, prea multă forță exercitată de polițiști în tentativa lor de imobilizare a bărbatului care refuza să părăsească zona de risc unde era incendiul.

O intervenție aparent banală, în care un bărbat în stare avansată de ebrietate insista să pătrundă în localul care era cuprins de flăcări pentru a-și recupera consumația, și în care scopul polițiștilor ar fi fost acela de a-l îndepărta dincolo de perimetrul de siguranță necesar acțiunii pompierilor, s-a transformat în câteva secunde în această teribilă tragedie. Din păcate, așa cum se poate vedea în imagini, după mai multe insistențe la adresa bărbatului de a părăsi zona, unul dintre polițiști, sub un impuls de nervozitate îl pune la pământ pe bărbat și exercită mai multă forță decât era necesar imobilizării lui.

Ce concluzii putem trage în urma acestei situații?! Polițiștii sunt trimiși în stradă fără minimul bagaj de cunoștințe, fie că vorbim despre cele tactice, fizice sau profesionale. Nici nu mai are rost să vorbim despre inexistența instruirii de ordin psihologic. Despre cum trebuie abordate persoanele și situațiile în funcție de context și de circumstanțe. Despre cum trebuie să te controlezi, să îți stăpânești nervozitatea, să acționezi în condiții de stres, de frustrare, de presiune.

Realitatea cruntă este că polițiștii din stradă nu beneficiază de pregătire fizică, tactică și profesională de ani buni. Sunt trimiși în stradă să fie la număr. Iar când vine vorba despre procedeele de imobilizare, vedem tot din mass media că se trag și se împing cu persoanele violente pentru că sunt incapabili să aplice cătușele sau să conducă persoana la mașina de poliție. Însă cei din stradă sunt ultimii vinovați pentru acesta stare de fapt. Nu poți să pretinzi eficiență dacă acel polițist nu exersează procedurile de sute de ori la rece pentru a-și crea automatisme, pentru ca atunci când va fi cazul, în situație de stres și de presiune, la cald, să poată executa procedura în câteva secunde, fără a provoca vătămări persoanei în cauză.

Polițiștii ar trebui să cunoască și să stăpânească cel puțin 10 procedee de autoapărare și de imobilizare. Ar trebui să aibă însușită percepția gradualității și proporționalității forței pe care o exercită într-un procedeu de imobilizare, însă aceste deprinderi apar doar după sute de ore de pregătire. Singura pregătire fizică și tactică a polițiștilor este cea de pe hârtie, din tabelele făcute din pix de către cei responsabili, practică tolerată și încurajată de către șefi.

În dosarul penal deschis pentru purtare abuzivă și lovituri cauzatoare de moarte, în solidar ar trebui să răspundă însăși Poliția Română. Ar fi o necesitate ca răspunderea să fie împărțită între polițiști și instituție. E ca și cum într-un spital, conducerea ar dispune unui neurochirurg să realizeze o operație pe inimă. Primul vinovat ar fi chirurgul pentru că a acceptat să îndeplinească acțiunea pentru care nu are pregătirea necesară, dar al doilea vinovat ar fi chiar spitalul pentru că a permis ca acest act să se realizeze. La fel și în cazul de față, instituția este de vină pentru că deși are responsabilitatea de a-și pregăti angajații, nu numai că ignoră această obligație, dar trimite cu bună știință polițiștii în teren fără ca aceștia să fie pregătiți pentru a aplica procedurile tactice.

Ne întrebăm ce s-ar întâmpla dacă mâine, toți acei polițiști care nu au beneficiat de pregătire fizică 6 ore/ săptămână, așa cum prevede Ordinului MAI 154/2004, ar refuza să mai iasă în teren? Ce s-ar întâmpla dacă polițiștii ar refuza să mai intervină pe motiv că nu stăpânesc procedurile tactice, fie că vorbim de forța fizică, fie că vorbim despre folosirea mijloacelor din dotare (pistol, tomfă, cătușe etc). Abia atunci am putea determina MAI-ul să nu mai meargă pe principiul „las-o mă merge și așa” sau să îi lase pe polițiști să greșească pentru că nu „s-au orientat suficient de bine la fața locului”.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.