Vezi cum s-a aprins Lumina Sfântă la Ierusalim. Ea a fost adusă și în România (Video)

By Aprilie 15, 2017 4256

În fiecare an, în Sâmbăta Mare a Paştelui ortodox, la Mormântul Sfânt apare, de nicăieri şi fără nicio explicaţie exterioară, Lumina Învierii.
E cea mai veche minune a creştinătăţii de după Înviere, atestată anual, iar primul care ar fi văzut Lumina Sfântă sau Focul Sfânt a fost chiar Apostolul Petru, în anul 34. Din anul 1106 avem prima descriere în detaliu a acestui miracol, făcută de călugărul rus Daniil.

Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost adusă cu un avion special, sâmbătă, la Bucureşti, pe Aeroportul Internaţional 'Henri Coandă'. Trimişii bisericilor din zone diferite ale ţării vor putea lua Lumină chiar de la aeroport, pentru a o duce în parohiile lor. Lumina Sfântă a ajuns pe Aeroportul Otopeni. A fost adusă de o delegație condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.

 

Biserica Sfântului Mormânt sau Biserica Învierii a fost ridicată pe locul unde se bănuieşte că ar fi fost îngropat Iisus după răstignire.

Actualul edificiu a fost ridicat pe locul unde împăratul Constantin cel Mare a clădit o biserică în anul 335 şi se spune că locul ar fi fost ales de Împărăteasa Elena, chiar acolo unde a găsit Sfânta Cruce. În centrul Bisericii, sub cel mai mare dom, se găseşte Sfântul Mormânt, folosit de toate cele trei biserici – ortodoxă, coptă şi catolică.

În Sâmbata Mare, la ora 7:00 dimineaţa, se pecetluieste Sfântul Mormânt. Înainte, se sting toate lumânările şi candelele şi se controlează să nu fie înăuntru nimic care să se aprindă, iar pe uşa capelei Sfăntului Mormânt se aşează două panglici mari care se pecetluiesc cu ceară.

Dimineaţa, se adună mii de oameni din toată lumea – călugari, credincioși simpli, ambasadori – unii poartă în mâini mănunchiuri de 33 de lumânări, anii Mântuitorului, alţii doar una sau trei. Toate sunt stinse.

În jurul orei 12:00, patriarhul grec vine în procesiune la biserică împreună cu clerul, urmat de patriarhul armean şi episcopul copţilor. Se înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt și se cântă imnuri. În altarul bisericii, patriarhul se dezbracă de omofor, sacos şi de mitră şi rămâne numai în stihar alb, cu epitrahil, mânecuțe şi brâu, apoi este condus de doi diaconi în fața Sfântului Mormânt, citeşte rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini. Înainte de săvârşirea minunii, patriarhul este examinat de autorităţile israeliene pentru a se arăta că nu poartă asupra sa mijloace tehnice de aprindere a focului.

Patriarhul rupe peceţile de pe uşa Sântului Mormânt şi intră în prima încăpere, numită Capela Îngerului, însoţit de un arab musulman. Ceara de la cele patru sigilii se adună într-o cupă de argint şi se duce la altar, unde se păstrează până la Paştele viitor.
Patriarhul intră apoi în a doua încăpere, îngenunchează în faţa Sfântului Mormânt şi se roagă, împreună cu toată lumea din biserică.

După 15-20 de minute, o lumină puternică ca o scânteie de fulger coboră în zigzag prin cupola mare a Bisericii, devine un glob de lumină care se sfarâmă în bucăţi, coboară pe lespedea Mormântului şi aprinde vata presărată deasupra.

Patriarhul adună cu mâinile vata aprinsă de o flacără galben-verzuie care, timp de câteva minute, nu arde, apoi o pune în două cupe de aur cu găuri şi iese în Capela Îngerului, unde aprinde două măninchiuri de câte 33 de lumânari, în prezenţa musulmanului. Cupele aprinse sunt preluate, pe două ferestre mici, de doi diaconi ortodocşi. Ei duc o cupă la Sfântul Altar, iar a doua la Biserica Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de la Patriarhie.

Apoi, patriarhul iese în faţa Sfântului Mormânt cu două făclii aprinse şi strigă de trei ori: “Veniţi de luaţi Lumină! ”

Când patriarhul iese din Sfântul Mormânt, se aprind singure cele şase candele ale ortodocşilor de deasupra, o parte de lumânări din sfeşnice şi candelele din Altarul Bisericii Mari, sub privirile uimite ale tuturor.

Potrivit mărturiilor pelerinilor, Focul Sfânt cu care se ating nu le arde părul sau faţa. Abia după câteva minute, flacăra arde în mod normal. Iau Sfânta Lumină de la patriarh romano-catolicii, armenii şi copţii, o duc în altarele lor şi o păstrează tot anul

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.