Video! Bughiu: Bullying-ul este un fenomen vechi, dar acum putem face mult mai multe pentru a-l combate în școli

În Amfiteatrul de la Muzeul Județean Argeș, a fost organizată o dezbatere publică cu tema “Educație fără Violență”, prin care a debutat proiectul de conștientizare și combatere a fenomenului de bullying în școli, proiect derulat de Consiliul Județean Argeș prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Argeș, Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului (DGASPC) Argeș și Consiliul Județean al Elevilor.

Termenul de „bullying” vine de la cuvântul englezesc „bully”, care înseamnă bătăuș sau huligan, și înseamnă agresiune, hărțuire sau intimidare, toate având efecte pe termen lung, așa cum a arătat psihologul Narcis Sima, președinte al Filialei Argeș a Colegiului Psihologilor din România.

În cadrul evenimentului, a fost prezentat și un filmuleț prin care este evidențiat acest fenomen și urmările sale, realizat de Consiliul Județean al Elevilor. Parte integrantă a proiectului sunt și alte instituții cu rol direct: Inspectoratul Județean de Poliție Argeș, Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș sau Inspectoratul Școlar Județean Argeș, precum și reprezentanți ai Consiliului Părinților.

După cum a precizat și Iuliana Matei, director general adjunct DGASPC Argeș, “această campanie se va derula până la jumătatea lunii iunie. Se va adresa elevilor din județul Argeș. Tema abordată este prevenirea bullying-ului, după consultările avute de DGASPC, ATOP și Consiliul Județean al Elevilor”.

Radu Andrei, președinte Consiliul Județean al Elevilor Argeș: “În sală sunt prezenți reprezentanți ai elevilor din toate instituțiile școlare din Argeș, ceea ce arată interesul crescut pentru acest eveniment. Campania se va derula online, prin intermediul social-media și al site-ului bullyin.ro unde este și un concurs, dar și fizic, prin întâlniri și discuții în școli și distribuire de broșuri. Vă mulțumim pentru încrederea acordată. Colegii mei mă întreabă dacă mă ascultă cei care ocupă funcții politice și vreau să le răspund acum că într-adevăr, chiar mă ascultă și toate propunerile noastre au fost luate în seamă”.

Prezent la eveniment, Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș a precizat: “Vă mulțumesc pentru invitație. Deși Consiliul Județean este partener pentru a doua oară într-un timp foarte scurt într-un astfel de proiect de combatere a violenței juvenile, munca este a colegilor mei județeni din ATOP. Desigur, suntem interesați ca și pe viitor să fim parteneri în asemenea proiecte. Bullying-ul rămâne din nefericire un subiect care poate fi în dezbatere permanentă. Nu este neapărat un fenomen nou, și în copilăria mea exista bullying, doar că nu se numea astfel și era tratat în mod diferit - de obicei în sânul familiei și al clasei. Acum am evoluat, avem și alte mecanisme. Din păcate, în ciuda eforturilor tuturor, am văzut un studiu al OMS care a vizat 42 de țări că România se află pe un neonorant loc 3 la răspândirea acestui fenomen. Cred că putem face mult mai mult împotriva bullying-ului. Și faptul că sunt atât de mulți actori implicați mi se pare un lucru îmbucurător și cred că va avea și efecte pozitive. O altă formă mult mai complexă este cea a cyberbullying-ului, pentru că este mult mai facil ca o persoană să se ascundă în spatele unor ecrane și să aibă anumite comportamente. Oricine are un smartphone cu conexiune la Internet poate hărțui pe altcineva, fără a fi nevoit să își dezvăluie identitatea reală. Cyberbulling-ul nu mai este limitat de curtea școlii sau de colțurile străzii, ci poate avea loc 24 de ore din 24. Dar asta nu înseamnă că aici nu putem depune mult mai multe eforturi. Eu vă încurajez și pe voi, cei de la Consiliul Elevilor, să solicitați orice fel de proiecte pentru că aveți în noi, Consiliul Județean Argeș, un partener deschis și viabil”.

Subprefectul de Argeș Ciprian Neculăescu: “Văzând acest filmuleț, pot spune că viitorul sună nu bine, ci foarte bine. Vin din sistemul de învățământ și mă bucură foarte mult văzând tineri care vor să pună umărul pentru a combate acest fenomen care, din păcate, este tot mai des întâlnit la nivelul întregii societăți, dar și mai prezent la nivelul școlilor”.

Subprefectul de Argeș Bogdan Minciunescu: “Trebuie să acordăm un minut celor de lângă noi și vă rog pe voi să fiți empatici și să aveți sensibilitate pentru toți colegii voștri”.

Tatiana Eftimie, director general al DGASPC Argeș: “Campania aceasta face parte din obligația noastră a instituției, pentru că rolul nostru, al DGASPC este de a urmări interesul superior al copilului.  Prin ideile tinerilor, cu implicarea lor și cu experiența noastră, a adulților, este important să realizăm aceste campanii și să reducem cât putem de mult acest fenomen. Vreau să subliniez că în sală se află și copii de la centrele din subordinea DGASPC Argeș, de la Dumbrava minunată, Centrul Găvana și Casa Noastră, care sunt și ei implicați pentru a veni în sprijinul combaterii acestui gen de violență”.

Consilierul județean Viorel Enache, președintele ATOP: “Vă mulțumesc că v-ați răpit din timpul dvs și ați venit aici, la dezbaterea unei teme, cred,  importantă a zilelor noastre. Acest fenomen de bullying, des întâlnit în unitățile de învățământ. Această temă nu a fost luată la întâmplare. Anterior, ATOP a desfășurat o altă campanie, care viza cyberbullying-ul”.

Consilierul județean Bogdan Ivan: “Uitându-mă la voi, la ce ați făcut, mie, ca un om aproape tânăr, îmi crește sufletul. Îmi dau seama că țara asta are viitor”.

Consilierul județean Dorin Bărbuceanu: “Am 40 de ani în sistemul de învățământ. Bullying-ul s-a derulat întotdeauna, dar cred că atunci găseam alte soluții. Atunci încă puteam lucra cu cele trei părți: elevii care făceau aceste probleme, părinții care răspundeau altfel apelurilor noastre, și cadrele didactice care erau mai implicate nu doar asupra predatului, ci și a întregii activități din instituția școlară”.
 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.