“Zonele umede pentru un viitor urban durabil” este tema Zilei Mondiale a Zonelor Umede în 2018, o zi care în ultimii ani a devenit din ce în ce mai populară. Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea și Agenția pentru Protecția Mediului Argeș, au organizat în colaborare acțiuni pentru sărbătorirea evenimentului pe plan local. Data de 2 februarie marchează semnarea Convenţiei de la Ramsar, actul internațional care din anul 1971 reglementează zonele umede.
Acțiunile s-au desfășurat în mijlocul elevilor Colegiului Național “Zinca Golescu” și al elevilor Cercului de Ecologie și Silvicultură din cadrul Palatului Copiilor Pitești. Reprezentanții “Apelor Române” și ai Agenției pentru Protecția Mediului le-au explicat copiilor ce sunt zonele umede, imporanța și rolul acestora. Elevii prezenți au aflat că zonele umede găzduiesc o mare varietate de forme de viaţă, protejează zonele costiere, ajută la ameliorarea schimbărilor climatice, refac rezervele de apă potabilă, filtrează deșeurile, furnizează spații verzi urbane și sunt o sursă de mijloace de existență. Aceste beneficii ale zonelor umede devin din ce în ce mai importante, pe măsură ce numărul locuitorilor orașelor la nivel mondial a depășit pragul de 4 miliarde și continuă să crească. În oraşele aflate în creştere rapidă, zonele umede sunt adesea percepute ca terenuri lipsite de importanță, locuri pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor, drenate și umplute cu pământ fertil sau transformate pentru a fi utilizate în alte scopuri. Conform specialiștilor, orașele ar trebui să adopte politici și acțiuni care să contribuie la conservarea și promovarea zonelor umede urbane.
În România, printre siturile Ramsar, care apar pe listele Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, două se află în bazinul hidrografic Argeș – Vedea: Parcul Natural Comana (24.963 ha) în județul Giurgiu și Balta Suhaia (19.594 ha) , în județul Teleorman.
Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.