Video! Jurnal de război. Documentar dedicat Centenarului realizat cu fonduri proprii de câțiva argeșeni, bazat pe mărturiile eroilor Șuța și Bădescu

Miercuri, 24 octombrie, la Centrul Cultural Mioveni, a avut loc un eveniment deosebit, menit să marcheze, într-un mod inedit, ziua de 25 octombrie, Ziua Armatei Române. Astfel, Asociația ORDESSOS, în parteneriat cu Asociația ASOCA au prezentat, în premieră, trailer-ul filmului documentar ”Jurnal de Război”, făcut după volumul cu același nume, coordonat argeșeanul Dan Drăgoi, bazat pe mărturiile din jurnalele de război ale eroilor sublocotenenți argeșeni Gheorghe Bădescu din Slănic și Nicolae Șuța din Domnești.

Primarul Ion Georgescu a mulțumit Asociației ORDESSOS pentru că a apelat la Primăria Mioveni pentru eveniment și a subliniat faptul că Mioveniul cuplează întotdeauna la orice manifestare interesantă și folositoare comunității. O parte din filmări au fost făcute chiar în Mioveni, în apropiere de locul de picnic de la Făget.
Prefectul Emilian Dragnea a vorbit despre necesitatea inițiativelor de acest fel, care trebuie să aducă permanent în atenția tinerilor ”faptul că acest popor a pătimit foarte multe pentru a ajunge în aceste granițe”.
Directorul Muzeului Județean Argeș, lector universitar doctor Cornel Popescu, a vorbit despre semnificația zilei de 25 octombrie, Ziua Armatei Române și a venit cu ideea înființării unei comisii speciale care să repatrieze rămășițele pământești ale soldaților români care s-au jertfit peste hotare.


Lectorul universitare Remus Cîrstea, de la facultate de Jurnalism, a vorbit despre acest proiect realizat cu fonduri proprii de câțiva entuziaști, la care sunt implicați în jur de 60 de voluntari. Acest proiect al nostru este o floare pe care vrem s-o depunem pe piatra rece a mausoleelor și tuturor monumentelor pe care le găsim în Argeș.
Vă deconspir că, în spatele acestui trailer, vor exista: un film eseu despre importanța tânărului soldat român în Războiul de Reîntregire; va urma un film de tip portret, care să reliefeze, printr-o prezentare vizuală, textul jurnalelor celor doi locotenenți; o serie de virale, adică mici pastile de știre istorică, în care să prezentăm ce a fost mai interesant, mai puțin cunoscut din viața cestor doi mari argeșeni; va fi făcut și un site în care vom încerca să coagulăm inițiative similare. Cartea de la care a pornit totul se bucură de succes și am reușit să o edităm și în limba engleză, pentru că suntem o națiune mică dar interesantă și trebuie să ne facem cunoscuți în Europa. De asemenea, acest promo și toate celelalte filme vor avea și o variantă în limba engleză”, a explicat Remus Cârstea.

Scenele pleacă de la un material care nu reprezintă deloc ficțiuni, totul este real, iar cele mai valoroase scenarii sunt cele care se bazează pe mărturii. În al treilea rând, cadrele s-au filmat în locuințele acestor eroi, în locurile unde au trăit. Am încercat să reproducem totul cât mai veridic.

Suntem câteva zeci de persoane împlicate în acest proiect. Casele de producție din București cer, pentru o singură zi de filmare, 5000 de euro și noi am filmat, până acum, pe banii noștri, 30 de zile în 3 luni! Teoretic, o astfel de producție ar trebui să coste undeva în jurul sumei de 500 000 de euro, la ce a însemnat ca anvergură.
Proiectul acesta are avantajul că a atras foarte mulți parteneri privați. Toată producția este privată! Am plătit-o, până aici, cu banii noștri și tot așa va fi și continuată.

Vorbim despre sute de ore de muncă, adică sute de ore material filmat. Am urcat la înălțimi, am fost în zone absolut sălbatice. Două asociații militare – Tradiții Ostășești și Edelweiss Ost – au participat inclusiv la lucrări de geniu: au săpat, s-au târât... La unele scene nu s-au putut trage duble, deci a trebuit să iasă din prima.

Dincolo de asta, sunt interesate, deja, câteva entități media care vor să promoveze acest proiect la nivel național. De asemenea, cea mai veche societate românească din Diaspora, cu sediul la New York – Societatea Creștină Dorul, înființată în 1903 – va promova, pe teritoriul SUA, acest documentar, pe cheltuiala lor, a explicat și Dan Pavel, specialist în branding.


În continuarea filmărilor, zilele acestea, deși se anunță o vreme mai puțin prielnică, echipa va filma scene cu cai și armament la Piscul Negru.


 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.