Video! Momente istorice la deschiderea Olimpiadei de Iarnă! Trei sportivi și un antrenor din Argeș

By Februarie 09, 2018 1955

Jocurile Olimpice de Iarnă au început astăzi la PyeongChang, din Coreea de Sud. Sub un frig extrem de puternic, ceremonia a fost una grandioasă. Nu au lipsit nici momentele de-a dreptul istorice. Jocurile Olimpice de iarnă se desfăşoară sub sloganul ”Olimpiada Împăcării”, având în vedere tensiunile politice existente la nivel mondial dintre SUA şi Coreea de Nord, dar şi Coreea de Nord şi Coreea de Sud. De altfel, delegaţiile celor două corei au purtat un singur steag unificator. 

În plus, vicepreședintele SUA, Mike Pence, a stat împreună cu soția sa, la gradena oficialilor, chiar alături de Kim Yong Nam, președintele Parlamentului Nord Coreean și Kim Yo Jong, sora liderului dictator din coreea de Nord, Kim Jong Un. Mai mult, oficialii din Coreea de Nord au stat lângă Moon Jae-in, președintele Coreei de Sud.

Trei sportivi din Argeș și un antrenor fac parte din delegația României. Toți sunt în echipa de bob, acolo unde Câmpulungul are o lungă tradiție. De fapt, Mihai Cristian Tentea și Nicolae Ciprian Daroczi, componenții echipajului de bob două persoane, sunt legitimați la CS Muscel Câmpulung. Amândoi sunt originiari din Mărăcineni. Al treilea sportiv este Beatrice Puiu, ea fiind rezervă în echipajul feminin de bob două persoane. Beatrice este absolventă a Liceului Național cu Program de Atletism din Câmpulung. Deși din Sibiu, este căsătorită cu un câmpulungean.

Iulian Păcioianu este din Câmpulung, este antrenorul secției de bob de la CS Muscel și totodată al lotului național. Pentru Iulian Păcioianu, acesta va fi la cea de-a şaptea prezenţă consecutivă la Jocurile Olimpice de iarnă. De trei ori a fost ca sportiv: Lillehamer (1994), Nagano (1998) şi Salt Lake City (2002); de alte trei ori a participat în calitate de antrenor: Torino (2006), Vancouver (2010) şi Sochi (2014), iar prezenţa la PyeongChang va fi cea de-a patra ca antrenor şi a şaptea în total.

În cele două săptămâni de concursuri vor fi decernate 102 titluri olimpice. România este prezentă cu 28 de sportivi. Primul român care va intra în concurs sâmbătă este schioarea de fond Timeea Lorincz, (schi fond).
Printre țările participante  nu se află şi Rusia, care a fost suspendată de CIO din cauza dopajului. 168 de sportivi din Rusia vor participa totuşi la întreceri sub steagul olimpic.  
Întrecerile Jocurilor Olimpice sunt găzduite în 12 baze sportive. Locaţiile sunt destul de apropiate, astfel că sportivii vor ajunge din Satul Olimpic şi până la bazele sportive în maximum 30 de minute. Aproximativ 90% din sportivi vor putea să ajungă de la cazări la locurile de competiţii în aproximativ 10 minute.

 Echipa României:


Bob (8 sportivi): Maria Adela Constantin şi Andreea Grecu (bob-2), Mihai Cristian Tentea şi Nicolae Ciprian Daroczi (bob-2), Dorin Alexandru Grigore, Florin Cezar Crăciun, Levente Bartha (bob-4), Beatrice Puiu (rezervă), antrenori Paul Neagu (bob-2 - feminin), Iulian Daniel Păcioianu (bob-2 - masculin), Silviu Dan Scurtu (bob-4);

Schi alpin (2 sportivi): Alexandru George Barbu, Ania Monica Germaine Caill - antrenor Sebastian Petruş Barbu;
Patinaj viteză (1 sportivă): Alexandra Ianculescu - antrenor Gregg Douglas Planert;

Schi fond (3 sportivi): Alin Florin Cioancă, Paul Constantin Pepene, Timea Lorincz - antrenori Carlo Zoller şi Constantin Daniel Borca;

Sărituri cu schiurile (1 sportivă): Daniela Vasilica Haralambie - antrenor Csaba Magdo-Nemeth;

Biatlon (6 sportivi): Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu, Nicolae Remus Faur, George Răzvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru Ungureanu - antrenori Gheorghe Gîrniţă, Gheorghe Vasile, Simon Marton; masor - Cristian Marian Mosoiu; serviceman - Roland Ciprian Gerbacea;

Sanie (5 sportivi): Raluca Strămăturaru (simpu feminin), Valentin Creţu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Ştefan Muşei (dublu masculin) - antrenori Eugen Teodor Radu (sanie dublu), Alexandru George Comşa (sanie simplu);

Skeleton (2 sportivi): Maria Marinela Mazilu, Dorin Dumitru Velicu - antrenor Delia Ivas.

45 este poziţia ocupată de România în clasamentul all-time pe medalii, după ce a cucerit o singură medalie de bronz prin echipajul de bob 2 persoane (Ion Panţuru – Nicolae Neagoe) la ediţia Grenoble 1968.

În programul ediţiei 2018 au fost incluse şase probe noi: Snowboard ”Big Air” (masculin, feminin), Curling (Echipe mixte), Patinaj viteză (start în bloc, - masculin, feminin), Schi alpin (Probă pe echipe).  Aproximativ 7.500 de oameni au purtat torţa olimpică din Grecia şi până pe Stadionul Olimpic din PyeongChang.

 
Întrecerile supreme la sporturile de iarnă se vor desfăşura în perioada 9-25 februarie. Următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice va avea loc tot în Asia, în 2022, în Beijing.

Sursa Video: Global News

și CGTN

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.