Video! Zeci de mii de oameni și înalte fețe bisericești la Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu oficiază prima Liturghie în Catedrala Mântuirii Neamului împreună cu Patriarhul Daniel, în continuarea momentului istoric al sfințirii ei în contextul împlinirii a o sută de ani de la Marea Unire.
Ceremonia religioasă a început cu slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, prăznuită în această zi, în faţa Catedralei, la ora 8:00, şi a continuat cu Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale, urmată de Sfânta Liturghie.

Slujba de sfințire este oficiată Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Patriarhul Daniel, în prezența Mitropolitului de Patra, Hrisostom și a membrilor Sfântului Sinod al BOR, alături de mai mulţi ierarhi din țară și din străinătate.

Lista cu numele tuturor eroilor români cunoscuți a fost așezată în piciorul Sfintei Mese din altarul Catedralei Naționale. Sunt 1684 pagini cu numele, prenumele, funcţia şi războiul în care s-au jertfit.

Patriarhul Daniel a anunţat că, după Sfânta Liturghie, până joi, toţi credincioşii ortodocşi, bărbaţi şi femei, vor putea intra în Sfântul Altar.

30 de mii de pelerini au sosit din zeci de localități din țară să participe la slujba de sfințire a Catedralei Naționale. Au acces pe esplanada din fața catedralei, unde pot urmări Sfânta Liturghie pe ecrane gigant. În interior au acces 2 mii de invitați oficiali.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a trimis o scrisoare Patriarhului Daniel, în care i-a mulțumit pentru invitaţie, dar nu  participă, din motive ce ţin de agenda europeană.

Catedrala este un simbol al unităţii naţionale şi are hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile. Al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei. Racla cu mâna dreaptă a Apostolului a fost adusă spre închinare în România, vineri, de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de mitropolitul de Patra, Hrisostom.

Potrivit BOR, până acum s-au cheltuit 110 de milioane de euro, 75% din ei bani publici, primiți din partea Guvernului, Primăriei Capitalei si a celor de sector, adică în jur de 83 de milioane de euro.
 

După finalul Sfintei Liturghii, toți credincioșii pelerini ortodocși prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfințirii (25 noiembrie), cât și în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfințirii”), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar.

Sursa video: Basilica.ro

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.