Mircea Sararescu

Mircea Sararescu

Campionul național de raliuri, piteșteanul Vali Porcișteanu, își va face debutul în acest sezon la competiția de casă, Raliul Argeșului. Până atunci însă, și-a prezentat coechipierii, pentru că de data aceasta, 15 din cele 80 de echipaje care vor lua startul la Raliul Argeșului sunt membri ai Vali Porcișteanu Racing Team. Printre ei, și Dănuț Militon, cel care a devenit membru al echipei în urma proiectului Pilot de curse!
Printre piloții echipei se numără și cunoscutul vlogger Alin Oprițescu. Dacă Vali Porcișteanu și Dan Dobre formează cel mai longeviv cuplul pilot/copilot din raliul românesc,  Alin Oprițescu nu își cunoștea, cu două zile înainte de competiție, copilotul. Ceea ce nu îl împiedică însă să se arate extrem de optimist...
Pe parcursul întregii zile, fanii și curioșii au putut să vadă îndeaproape bolizii echipei, dar și cea mai mare parte a piloților Vali Porcișteanu Racing Team chiar în centrul Piteștiului. Evident, cei mai fascinați au fost copii!
Anul acesta, pe lângă proba specială de pe Transfăgărășan, organizatorii au pregătit o surpriză -  două superspeciale la Stadionul Nicolae Dobrin, acolo unde spectatorii piteșteni vor avea ocazia să îl vadă în plin spectacol pe Vali Porcișteanu!
Joi, la ora 19, în zona Primăriei Pitești, va fi Startul Festiv. Vineri, la 8, sunt programate Shakedown la Budeasa, la 14,45 Proba Specială  de la Godeni, iar de la 21, SuperSpeciala de la Stadionul Nicolae Dobrin.
Sâmbătă, la ora 11,30, sunt programate Proba specială de la Lacul Vidraru, la ora 12 Proba specială de pe Transfăgărășan, iar de la ora 17, din nou SuperSpeciala de la Stadionul Nicolae Dobrin.

În perioada 12-13 mai 2023, orașul Mioveni va găzdui o nouă ediție a sesiunii științifice „PRODUCTICA”, manifestare organizată de Academia Oamenilor de Știință din România, Universitatea Politehnică din București, Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC), Institutul de Cercetare-Incertrans S.A., în parteneriat cu Primăria orașului Mioveni.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc vineri, 12 mai, la Centrul Cultural Mioveni, începând cu ora 13.30, lucrările urmând a fi prezentate în plen, după ora 15.00.
Sâmbătă 13 mai, de la ora 09.30, tot la Centrul Cultural, lucrările vor fi prezentate pe secțiuni.
Subiectele abordate în cadrul acestei sesiuni se vor referi la tehnici inovatoare pentru structura reţelelor de transport, mediu, cercetări inovatoare în domeniul materialelor de sinteză eco-eficiente utilizate pentru infrastructuri rutiere, produse folosite în construcţii conform reglementărilor actuale.
Acest eveniment reprezintă o oportunitate semnificativă de a dezvolta în continuare relația de parteneriat dintre mediul academic, institutele de cercetare și mediul economic, prin participarea activă la activități de prezentare a celor mai recente rezultate obținute în activitățile de cercetare-dezvoltare-inovare, subiecte de interes pentru comunitatea locală din județul Argeș cu potențial de aplicabilitate practică.


Mai sunt câteva zile până la debutul celei de a XXVI-a ediții a Festivalului Internațional al Teatrului de Studio (10-18 mai 2023), Focus: Teatrul Balcanic, organizat de Teatrul Alexandru Davila Pitesti‼️
? Ediția de anul acesta reunește actori de la teatre din Pitești, București, Brașov, Republica Moldova, Serbia și Bulgaria.
? Evenimentul va debuta cu premiera spectacolului ,,De trei ori viață" de Yasmina Reza, în regia lui Thomas Ciulei, fiul celebrului regizor Liviu Ciulei.
? MIERCURI 10 Mai 2023
Teatrul ,,Alexandru Davila” Pitești
PREMIERĂ Spectacolul ,,DE TREI ORI VIAȚĂ”
Ora 19.00 - Sala Studio ,,Liviu Ciulei”
? JOI 11 Mai 2023
Teatrul de Dramă și Păpuși, Vrața, Bulgaria
Spectacolul ,,REGINA FRUMUSEȚII DIN LEENANE”
Ora 19.00 - Sala Studio ,,Liviu Ciulei”
? VINERI 12 Mai 2023
Teatrul Național ,,Sterija”, Vârșeț, Serbia
Spectacolul ,,ÎN PLINĂ GLORIE”
Ora 19.00 - Sala Studio ,,Liviu Ciulei”
? SÂMBĂTĂ 13 Mai 2023
Teatrul Național Satiricus I.L. Caragiale, Chișinău, Republica Moldova
Spectacolul ,,NĂPASTA”
Ora 19.00 - Sala Studio ,,Liviu Ciulei”
? DUMINICĂ 14 Mai 2023
Teatrul ,,Alexandru Davila” Pitești
Spectacolul ,,URMUZ”
Ora 19.00 - Sala Studio ,,Liviu Ciulei”
? LUNI 15 Mai 2023
Teatrul Dramaturgilor Români, București
Spectacolul ,,TZUKI ȘI TATI”
Ora 19.00 - Sala Studio ,,Liviu Ciulei”
? MARȚI 16 Mai 2023
Teatrul ,,Sică Alexandrescu”, Brașov
Spectacolul ,,DOI PE O BANCĂ”
Ora 19.00 - Sala Studio ,,Liviu Ciulei”
? JOI 18 Mai 2023
Teatrul ,,Alexandru Davila” Pitești
Spectacolul ,,VOLPONE”
Ora 19.00 - Sala Studio ,,Liviu Ciulei”

 

Flavius Biea a câştigat centura vacantă de campion mondial IBA la categoria mijlocie, după ce l-a învins la puncte pe argentinianul Juan Jose Velasco, vineri seara, într-un meci desfăşurat pe durata a 12 reprize, într-o gală profesionistă găzduită de Sala Polivalentă din Mioveni.
 
Pe lângă succesul fabulos al lui Flavius Biea, au mai fost lupte fabuloase. Mihai Nistor, cel care acum câţiva ani l-a învins pe Anthony Joshua, l-a făcut KO în prima repriză pe Geriso Aduashvili.
O mențiune aparte se cuvine pentru organizatorii evenimentului, Răzvan Andreiana și Sorin Popescu, aceștia reușind, cu sprijinul Primăriei Mioveni și al primarului Ion Georgescu, să organizeze un eveniment sportiv memorabil pentru Mioveni și pentru România.
 Flavius Biea a devenit al cincilea român campion mondial la box profesionist cu acest prilej, după Mihai Leu, Leonard Doroftei, Lucian Bute şi Adrian Diaconu. Pentru acest titlu au luptat mai multe nume sonore din box, precum Floyd Mayweather, Oscar De la Hoya, Roberto Duran, Roy Jones Jr sau Arturo Gatti.

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, s-a deplasat astăzi, 4 mai 2023, împreună cu Tatiana Eftime, directorul general al Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, directorul general adjunct Adela Gogoașe și echipa tehnică a Direcției, la Costești. Aici, DGASPC Argeș construiește cel mai modern Complex de Servicii Sociale pentru copiii cu dizabilități din județ.  

Investiția, în valoare de 6,6 milioane de lei, este finanțată prin programul Operațional Regional 2014-2020, Consiliul Județean Argeș asigurând cofinanțarea.
Complexul de Servicii este format din două locuințe de tip familial cu o capacitate de 12 locuri fiecare și un Centru de zi cu mai multe facilități care va avea o capacitate de 50 de locuri. În acest Complex urmează să fie mutați, conform strategiei județene și naționale în domeniu, copiii de la Centrul Rezidențial Costești.  
 
"Am efectuat o vizită la Costești, aici unde DGASPC Argeș are în derulare un proiect pe fonduri europene în valoare de 6,6 milioane de lei. Este vorba despre un Complex cu două locuințe pentru copiii cu dizabilități și un Centru de zi cu o capacitate de 50 de persoane. Aici va fi cel mai modern Centru zi pentru copiii cu dizabilități din județul Argeș. Am discutat cu dirigintele de șantier și antreprenorul aspecte privind mici probleme care țin de finalizarea acestui proiect care a ajuns la un stadiu de 80%. Din discuțiile purtate, suntem încrezători că ne vom încadra în termenul de execuție stipulat în contract" - Marius Nicolaescu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.
 
"Împreună cu vicepreședintele Marius Nicolaescu am fost într-o vizită de lucru la Complexul de locuințe de tip familial în orașul Costești, unde vom avea cel mai modern Centru de zi, pentru 50 de copii cu dizabilități. Aici construim și două locuințe de tip familial cu o capacitate de câte 12 locuri, unde vor fi mutați copiii din Centrul Rezidențial din Costești.
Centrul de zi va fi dotat cu sală de recuperare pentru copiii cu dizabilități, cabinete medicale și specialiști pentru consiliere. În acest fel, ne dorim să acordăm cele mai bune servicii de zi pentru copiii cu dizabilități. Mulțumim Consiliului Județean pentru asigurarea cofinanțării în cadrul acestui proiect european. În acest domeniu al Copilului cu dizabilități,  avem ca obiective, în concordanță cu strategia județeană și cea națională, închiderea tuturor centrelor rezidențiale din județ.
Centrul Rezidențial de la Costești este ultimul care va fi închis din Argeș. Sperăm ca lucrările să fie finalizate până în luna iulie cel târziu, urmând ca, până la sfârșitul anului, copiii din Centrul Rezidențial să fie mutați în acest Complex modernizat" - Tatiana Eftime, director general al Direcția Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş.
 

Pe lângă investiția de la Costești, sunt amenajate, la Ciofrângeni, patru locuințe maxim protejate cu o capacitate totală de 32 de locuri și un Centru de zi în valoare de 4,7 milioane de lei, iar în comuna Tigveni, tot pe fonduri europene, sunt amenajate, în satele Bârșeștii de Jos și Bălilești, câte patru locuințe maxim protejate, cu o capacitate de 33 de beneficiari cu dizabilități și, respectiv, 32 de beneficiari, și câte un Centru de zi, fiecare cu o capacitate de 40 de locuri. Investiția din Bârșeștii de Jos este în valoare de aproximativ 7,2 milioane lei, iar cea din Bălilești se ridică la 5,2 milioane de lei.

Ministrul #PSD al Agriculturii, Petre Daea, a reușit să obțină de la Comisia Europeană pentru #România compensații de 30 de milioane de euro (29.730.000 euro, ca să fiu cât mai precis) pentru protejarea intereselor fermierilor, dar şi pentru tranzitul produselor agricole ucrainene.
 Practic, România va primi aproape cât Bulgaria, Slovacia și Ungaria la un loc!
"Petre Daea este, poate, cel mai profesionist ministru al Agriculturii pe care l-a avut România și pot confirma acest lucru și prin intensitatea cu care susține eforturile Consiliului Național al Muntelui.
Prin calitatea de președinte al Comitetului de Masiv al Grupei de Munți Făgăraș și de membru al Comisiei Tehnice a Consiliului Muntelui de la nivel național știu foarte bine această activitate a ministrului nostru și eforturile de a susține #producătorii români", a menționat Adrian Bughiu, vicepreședinte al Consiliului Județean și al PSD Argeș.

Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș, împreună cu vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu, Administratorul Public al Județului - Cristian Puiu și managerul Muzeului Județean Argeș - Cornel Popescu, au participat astăzi, 1 mai 2023, la Vlădești, la Slujba de Sfințire a Așezării Pietrei de Temelie a Bisericii Schitului închinat Sfântului Neagoe Basarab. Schitul are hramurile secundare Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab, Sfântul Ierarh Nifon- Patriarhul Constantinopolului și Sfântul Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan.
Acest Schit va deveni prima Mănăstire din România cu rânduială athonită.
Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți, diaconi și monahi de la Sfântul Munte Athos.
La Slujba Așezării Pietrei de Temelie a participat un număr mare de credincioși, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale.
Laolaltă cu înălțarea bisericii principale, în acest loc, obștea de monahi a Schitului "Sfântul Neagoe Basarab", va construi și un Așezământ Monahal, prevăzut cu bibliotecă, chilii, ateliere și spații administrative.
Astăzi a fost numit și întâiul egumen al Schitului, Precuviosul Părinte Ieromonah Cosma Giosanu, sprijint de Precuviosul Părinte Ieromonah Ștefan Nuțescu și Părintele Ieromonah David Gălbează, de la Chilia Buna-Vestire- Schitul Lacu din Sfâtul Munte Athos.

Președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, și vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu sunt deputați aleși în Adunarea Eparhială. De asemenea, președintele Ion Mînzînă este și reprezentantul Argeșului în Marea Adunare Națională, împreună cu academicianul Gheorghe Păun și părintele Ciprian Vuțan.

Președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, a efectuat astăzi, însoțit de Cristian Puiu, Administratorul Public al județului, Alina Nicolau, directorul Regiei Autonome Județene de Drumuri și primarul Costeștiului, Ion Baicea, o vizită pe șantierul Drumului Județean 703B Costești-Pădureți. Lucrările pe acest segment de drum, cu o lungime de 10 kilometri, au debutat chiar la începutul acestei săptămâni. Este vorba despre o investiție pe fonduri guvernamentale, prin programul Anghel Saligny. Proiectul privind ”Modernizare DJ 703B Pădureți (DJ679) – Costești (DN 65A), km 48+975 – 59+287, L=10,312 km la Lunca Corbului și Costești” este primul proiect semnat de C.J. Argeş, finanțat prin Programul Național de Investiții "Anghel Saligny”. Valoarea totală a investiției este de 20 milioane de lei.

Pe lângă asfaltarea propriu-zisă a drumului județean, în cadrul proiectului sunt prevăzute și lucrări de reparații la cele trei poduri existente pe traseu.
Proiectul se află pe lista celor 11 proiecte ale Consiliului Județean Argeș, finanțate prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, în valoare totală de 140 milioane lei.
 
Tot astăzi, președintele CJ Argeș și directorul Regiei de Drumuri au inspectat și șantierul de la Drumul Județean 704E Cotmeana- Ursoaia.  
 
"Am venit să vedem stadiul lucrărilor la DJ 703B, investiție a Consiliului Județean Argeș prin programul național Anghel Saligny, drum cu o lungime de 10 kilometri, și pe DJ 704E Cotmeana- Ursoaia, un drum de 4,6 kilometri lungime, investiție prin Regia de Drumuri a Consiliului Județean, o investiție finanțată printr-un credit obținut de la o bancă privată.
 Dorința noastră este să aducem cât mai mult confort cetățenilor județului Argeș. Încercăm prin toate mijloacele să recuperăm un decalaj pe care probabil, la un moment dat, l-am avut comparativ cu alte județe. Plecăm totuși de la realitatea că în Argeș, având o rețea de drumuri județene cu o lungime de 1200 de kilometri, este foarte greu. Avem ca primă prioritate, pentru acest mandat, cât mai mulți kilometri la standarde europene. Lucrările se desfășoară în condiții bune și vreau să mulțumesc constructorilor pentru angajament și pentru seriozitatea de care au dat dovadă în toată această perioadă” - Ion Mînzînă, președinte Consiliul Județean Argeș.
 
DJ 704E Cotmeana- Ursoaia este primul drum modernizat cu fonduri obținute de Consiliul Județean Argeș în urma deschiderii unui credit.
 
"Ne aflăm pe Drumul Județean 704E, așa cum a precizat și președintele Consiliului Județean. Lucrările au început anul trecut, având în vedere creditul obținut de Consiliul Județean Argeș. În maximum o lună de zile vom face recepția la terminarea lucrărilor de aici. De săptămâna viitoare vom începe lucrările la modernizare 703H la Plaiul Oii, modernizare DJ 738 Poienari - Mihăești, în lungime de 3,8 km. Acum lucrăm la proiectarea pentru drumurile 703B la Căteasca, în lungime de 5,8 km, 679D la Ungheni 7 km, modernizare DJ 739 Bârzești-Negrești lungime 3,2 km. Și aceste lucrări sunt finanțate din același credit contractat de Consiliul Județean Argeș” - Alina Nicolau, directorul Regiei Autonome Județene de Drumuri.

În data de 05 mai 2023, președintele Autorității Vamale Române, domnul Bogdan-Lari Mihei, directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, domnul Igor Talmazan, președintele interimar al Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei, domnul Serhii Zvyahintsev și Consilierul Strategic Vamal al Misiunii Uniunii Europene de Cosultanță în Ucraina (EUAM), domnul Dorel Fronea, au avut o întrevedere în cadrul căreia a fost semnată Declarația Comună a administrațiilor vamale din Ucraina, România și Republica Moldova privind instituirea Grupului de Lucru Vamal UA – RO – MD.
Evenimentul a avut loc la Punctul de Trecere a Frontierei Porubne/Ucraina – Siret/România și a fost organizat sub egida EUAM.
Semnarea acestei declarații comune a fost inițiată în urma necesității de a consolida cooperarea transfrontalieră și facilitarea comerțului, precum și de a securiza frontierele, prin implementarea eficientă a culoarelor de solidaritate UE – Ucraina, transpunere eficientă a legislației vamale a UE în legislația vamală ucraineană și moldovenească.
„Prin instituirea acestui Grupul de Lucru Vamal Ucraina – România – Republica Moldova, Autoritatea Vamală Română îsi asumă în continuare rolul de pilon principal în cooperarea transfrontalieră în regiune. Crearea acestei platforme regionale de cooperare vamală, cu sprijinul EUAM, constituie un exemplu de bună practică și se bazează pe experiența dobândită în cadrul grupului vamal de lucru româno-ucrainean constituit în urmă cu un aproximativ un an.”, a declarat domnul Bogdan Lari Mihei, preşedintele Autorității Vamale Române.
În cadrul aceluiași eveniment, președintele Autorității Vamale Române, Bogdan-Lari Mihei împreună cu președintele interimar al Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei, Serhii Zvyahintsev, au semnat Protocolul pentru inițierea unui proiect pilot privind introducerea sistemul de avertizare de urgență la frontiera dintre cele două state.

Pentru seria 6 din acest an, cu date de plecare in perioada 22 – 26 mai 2023,  ne-au fost repartizate un numar de 59 de bilete de tratament balnear in statiunile 1 Mai, Amara, Bala, Buzias, Covasna, Olanesti, Moneasa si Pucioasa.
Repartitia poate fi consultata si pe site-ul institutiei www.cjparges.ro

Eliberarea biletelor se face in perioada 5 mai  - 12 mai 2023, conform planificarii care este anuntata telefonic  fiecarui beneficiar.

Au ramas 3 bilete pentru care nu au fost solicitari in statiunea Amara.

Contributia individuala a unui bilet de tratament este de 50% din cuantumul brut al pensiei, inclusiv din pensia bruta acordata, daca beneficiaza de drepturi de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensie.
In cazul pensionarilor care au si calitatea de asigurat, contributia individuala este de 50% din cuantumul brut total al drepturilor de pensie si castigul brut de natura salariala care a constituit baza de calcul a contributiei  de asigurari sociale  din luna anterioara celei in care se face repartitia.
Biletul de tratament se elibereaza personal titularului, pe baza  actului de identitate. Acesta va avea asupra lui cuponul lunii aprilie 2023 (original sau copie) si xerocopia biletului de trimitere de la medicul de familie.
Plata contributiei individuale se poate face numerar sau cu cardul la ghiseul bilete de tratament balnear.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.