Răzvan Theodorescu: Actualul Parlament este catastrofal

Aţi afirmat odată că preferaţi să aveţi dreptate împotriva întregii lumi, decât să greşiţi odată cu ea. Au fost astfel de momente, când aţi simţit acest lucru?

Am spus acest lucru, dar este fraza unui mare medic din Renaştere, nu este a mea. Nu aş putea spune că eu am fost singur împotriva tuturor vreodată. Au existat însă momente când am fost printre cei foarte puţini care au susţinut ceva şi restul ne înconjurau cu o tăcere generală. A fost momentul marilor proteste pe care le-am iniţiat la dărâmarea monumentelor, atunci când intelectualitatea română tăcea, Biserica tăcea şi am fost câţiva care nu am tăcut. În momentele politice recente, cred că de câteva ori am avut dreptate, dar asta vom vedea în viitor.

 

Merită ca oamenii de cultură să facă politică?

Da. Cu certitudine, da! Intelectualii trebuie să se implice în politică. Şi încă foarte tare. La un moment dat aş fi optat pentru retragere. Eu însumi m-am retras din politică. Dar intelectualii tineri, acum, sunt obligaţi. Nimeni nu putea să îşi închipuie că vom avea un Parlament atât de catastrofal. 588 de parlamentari, dintre care nu sunt decât vreo 30-40 care ştiu cu ce se mănâncă cultura. E suficient să îi vedeţi. În această situaţie, tinerii intelectuali sunt obligaţi să intre în politică.

 

Aţi spus că regionalizarea din 1997 a fost o catastrofă…

Regionalizarea din 1997 este foarte prost concepută. Este mai proastă decât cea făcută de Ceauşescu în 1968. La Academie vom avea o dezbatere pe această temă. Cu titlu personal, eu am făcut o propunere Academiei şi sper că ea va fi discutată. Eu cred că trebuie cumulat criteriul istoric, şi aici mă refer inclusiv la cel cultural, cu cel economic. În propunerea mea sunt şi lucruri care pot să fie interpretate politic, deşi nu aş vrea. Eu propun o Transilvanie de Sud, care să cuprindă şi Covasna, şi una de Nord, care să includă şi Harghita. S-ar putea spune că vreau să rup istoria, dar nu asta intenţionez. În propunerea mea sunt 11 regiuni, cuprinzând şi zona metropolitană Bucureşti.

 

Pot face rating emisiunile de cultură?

Nu! La noi, emisiunile de cultură nu pot face rating pentru că noi nu avem moderatori culturali. Dar se poate cuprinde în chip inteligent cultura într-o televiziune generalistă cum este TVR, care acum caută să facă rating pe baze comerciale, ceea ce nu cred că este corect. Sunt câteva emisiuni interesante de cultură, dar la ore imposibile. Nu avem moderatori charismatici de cultură. S-ar putea educa dintre cei tineri, dar acum nu putem.

Citește aici interviul integral

Acest interviu a apărut în numărul din martie 2013 în revista Q Magazine.

Last modified on Luni, 10 Octombrie 2016 23:44

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.