Video! Prinții Nicolae Dobrin și Ilie Balaci joacă pe o altfel de arenă

Dumnezeu i-a luat prea devreme dintre noi. Nicolae Dobrin, Gâscanul, a murit la numai 60 de ani, pe 26 octombrie 2007. Ilie Balaci, Minunea Blondă a plecat dintre noi la 62 de ani, pe 21 octombrie 2018. Cei doi mari fotbaliști aveau însă ceva în comun: talentul uriaș, efortul depus pe teren din dragoste pentru fotbal și spectatori și dragostea cu care au fost înconjurați de iubitorii de sport. Amândoi erau venerați, alintați. Dobrin era Prințul din Trivale, Balaci Prințul Olteniei.

Unul dintre cei mai talentanți fotbaliști români. Numele său este legat de marile succese ale Universității Craiova din anii 80. Pasele, dibringurile și golurile sale au adus însă admirația românilor pentru U Craiova. Și Dobrin și Balaci au avut momentele lor negre în carieră. Balaci accidentarea care i-a pus, prematur, punct carierei. Dobrin faptul că nu a putut ajunge la Real Madrid și că nu a jucat contra Braziliei.

În timp ce muntenii se laudă cu Dobrin, Balaci era admirat de olteni. Generații întregi de fotbaliști au luat naștere datorită celor doi maeștri ai sportului cu balonul rotund.

Ambii jucători au câștigat cu echipele lor câte două titluri de campioni.

Craiova Maxima și FC Argeș au fost cele două echipe din provincie care au avut momentele de aur în care și-au permis, datorită unor jucători exponențiali precum Ilie Balaci și Nicolae Dobrin, înconjurați de alte nume importante ale fotbalului românesc, să conteste hegemonia celor de la Dinamo și Steaua care erau susținute pe atunci fără perdea de regimul comunist.

La fel ca și în cazul lui Dobrin la FC Argeș, cariera lui Balaci de marile succese la începutul anilor 80, când câștiga 2 titluri de campionaă națională și 2 cupe ale româniei. În 83 ajungea în premieră pentru România, până în semifinala cupei uefa.

Ambii au debutat devreme în echipa națională și ambii în compañía unor echipe extrem de puternice. Ilie Balaci, la doar 17 ani, în fața Franței, la Paris. Dobrin, la 19 ani, în fața RFG.

Ca antrenor, Balaci a obținut rezultate notabile, mai ales în țările arabe. A fost un deschizător de drumuri pentru atrenorii români în această lume extrem de bogată și dornică de performanță. A câștigat, în opt ani, Cupa Campionilor Africii, Cupa Campionilor Golfurilor, de două ori cupa Tărilor Arabe și Supercupa Asiei.

Cei doi Prinți au părăsit regatele unde erau adulați de cei care i-au văzut jucând. Acum, joacă împreună, pe o altfel de arenă. Dumnezeu să îi odihnească!

Cauza decesului lui Ilie Balaci
Ilie Balaci, fostul mare fotbalist al Craiovei Maxima şi al echipei naţionale a României, a murit, duminică, la vârsta de 62 de ani. Cauzele morții, conform autopsiei au fost insuficiență respiratorie și infarct miocardic.  S-a întâmplat în timp ce îşi vizita mama, iar medicii chemaţi în ajutor nu au reuşit să-l resusciteze. Supranumit 'Magicianul din Bănie" sau "Minunea blondă", Ilie Balaci a fost fotbalistul care, în anii '80, a transformat Universitatea Craiova în "campioana unei mari iubiri".
Reprezentanţii IPJ Dolj au anunțat că poliţiştii de la Secţia 4 Craiova au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă, potrivit Antena 3. Anterior, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, dispusese controale, anunțând că va cere și înregistrările de la 112, în cazul lui Ilie Balaci.
Investigațiile solicitate de ministrul Sănătății vor fi efectuate de Corpul de Control, care va merge la Craiova să efectueze verificări, atât la spital, cât și la serviciul de urgență.

Decorat post-mortem de Iohannis

Președintele Klaus Iohannis l-a decorat, luni, post-mortem, pe Ilie Balaci, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, pentru talentul cu care a promovat, timp de mai multe decenii, valoarea „sportului rege” și spiritul de fairplay în rândul tinerelor generații de sportivi.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.